Megnövekedett várólisták: 48 ezer beteg vár műtétre

  • narancs.hu
  • 2023. november 2.

Belpol

Egyre többen választják inkább az egészségügyi magánszolgáltatásokat.

A NEAK honlapján elérhető adatok szerint november első napjaiban 48 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra, egy hónappal ezelőtt a kötelező várólistákon 40 ezer beteg volt. A legtöbb, közel 13 ezer betegnek szürkhehályog-műtét miatt kell türelmesnek lennie – írja az EconomX. A három leghosszabb várólistán a betegek száma meghaladja a 30 ezret is.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az egészségügyi ellátórendszer nem igazán érdekelt a várólista csökkentésben, az orvosok fix fizetést kapnak, nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben – mondta Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakmenedzser. Az orvosok abban érdekeltek, hogy ledolgozzák a munkaidejüket, és utána a magánellátásba áttereljék a betegeiket.

Novemberben 13 ezren várnak szürkehályog-műtétre, 11 ezren térdprotézis műtétre, több mint 6600-an csípőprotézis műtétre.

„Ma már az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok is inkább összeadják a 2 millió forintnál is drágább csípőprotézis-műtét árát a magánellátásban, mint hogy éveket várakozzanak az állami egészségügyben” – nyilatkozta az egészségügyi közgazdász.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk