Megosztotta a hajdú-bihari református lelkészeket Balog Zoltán döntése

  • narancs.hu
  • 2024. február 15.

Belpol

Van, aki szerint „mély szégyent hozott” az egyházra.

Közel sem egységes Balog Zoltán és a köztársasági elnöki kegyelemben részesült K. Endre megítélése a Hajdú-Bihar megyei református lelkészek körében – derül ki a Debreciner cikkéből. A portál még Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének február 14-én megjelent közleménye előtt kérdezte meg megyei református gyülekezetke lelkészeit, hogy szerintük helyesen jár-e el Balog Zoltán azzal, hogy nem mond le a lelkészi elnöki tisztségéről.

„Nem döntött helyesen Püspök Úr. Gyülekezeti tagjainkkal együtt mélységesen fel vagyunk háborodva a döntésen, mély szégyent hozott egyházunkra”

– írta a lap megkeresésére Felhősi András Imre ártándi lelkipásztor, majd közölte, Csűrös András kezdeményezéséhez csatlakozva közadakozást fognak szervezni az áldozatok javára. Az ártándi lelkésznél enyhébben fogalmazott Kállai Imre pszichiáter szakorvos, Debrecen Homokkert városrészének lelkipásztora. Ő azt írta, nem ismer minden részletet, és nem akar ítélkezni senki, így Balog Zoltán felett sem, de azt nyilvánvalónak tartja, hogy a helyzet kifejezetten ártalmas az egyház társadalmi megítélésének, hitelességének és belső egységének. „Emiatt tartottam volna helyesnek, ha a püspök úr és egyházunk egyéb vezetése másként rendezi ezen helyzetet” – magyarázta a lelkész.

A véleménykülönbséget mutatja azonban, hogy velük ellentétben Balogh Barnabás, Hosszúpályi lelkipásztora azt tartotta fontosnak, hogy kiálljon Novák Katalin és Varga Judit mellett. Leszögezte, Balog pozíciójáról nem ő, hanem a Zsinat hivatott dönteni, majd hozzátette: „A két lemondó kiváló képességű politikust visszavárjuk! Eddig is nagyra tartottam őket, de lemondásukkal arról tettek tanúságot, hogy vállalják a felelősséget. Egy feltételezett vétkes ügye magával rántotta őket. Nagy kár! Ország-világ előtt példaértékű a gesztusuk!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk