Így csapna vissza a kormány? A homofób törvény szigorításáról kérdezősködik egy furcsa cég

  • narancs.hu
  • 2024. február 15.

Belpol

Többek között arra kíváncsiak, mit szólnának az emberek, ha büntetnék az „LMBTQ-propaganda népszerűsítését”.

Újabb, valószínűsíthetően kormányközeli közvélemény-kutatásról számolt be a hvg.hu egyik olvasója. Ezúttal nem Novák Katalin és Varga Judit felelősségét, vagy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter népszerűségét mérik, hanem a homoszexualitással, LMBTQ-témákkal kapcsolatos lehetséges törvényi szigorítások támogatottságát.

A lap információi szerint a felmérés során arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolna a megkérdezett arról, ha

  • a büntető törvénykönyvben szigorúbb büntetési tétel vonatkozna arra, ha egy kiskorú elleni szexuális bűncselekményt vele azonos nemű követ el;
  • szigorítanák a hozzáférést a médiában vagy más internetes felületeken megjelenő, LMBTQ-emberekkel kapcsolatos tartalmakhoz;
  • úgy szigorítanák a „gyermekvédelminek” nevezett homofób törvényt, hogy magasabb büntetési tétel járjon azoknak, akik a tiltás ellenére kiskorúaknak tartanak tájékoztatást, felvilágosítást LMBTQ-témában;
  • büntetnék az „LMBTQ-propaganda népszerűsítését”.

A portál szerint a felmérés megrendelője ugyanaz az Amarone Kft., amelynek egyik divíziója az elmúlt hetekben zajló kutatásokat végző Call Express. A lebonyolítást azonban ezúttal nem rájuk, hanem a Telefonos Panelre bízták. Ennek a cégnek a honlapján szerepel is, hogy weboldaluk üzemeltetője az Amarone.

A mérések minden bizonnyal nem függetlenek a február elején kirobbant kegyelmi botránytól, ami Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett. Orbán Viktor múlt csütörtökön – még a lemondások előtt – alkotmánymódosítást jelentett be, azóta azonban érdemben nem kommentálta a történteket. A szigorúbb „gyermekvédelem” a miniszterelnök szombati évértékelőjének egyik csapásiránya is lehet. Igaz, Orbán már tavalyi beszédében is a tervek között emlegette a homofób törvény szigorítását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.