Mégse kell a Rogánhoz közel állt belvárosi üzletembernek a kastély Rogánné falujában

Belpol

Az erről szóló cikkeink közlése után nem sokkal megvált a dédestapolcsányi Serényi-kastélytól az a budapesti belvárosi üzletember, aki Rogán Antal V. kerületi polgármesterkedése idején kedvező áron vásárolt önkormányzati ingatlanokat. Májusban még felújítani akarta az épületet, augusztusban hirtelen eladta. Bár a műemlék kastély tulajdonosai változnak Dédestapolcsányban, a szándék nem: az új földesúr restaurálja a rég volt birtokot, amihez októberben újabb legelőt csatolt.

Minőségi földterülettel gazdagodott az a történelmi birtoktest, amelyet a dédestapolcsányi kastély környezetében állít helyre a falu új, a főváros V. kerületéből érkező földesura. A nyáron megvásárolt 12 földterület mellé októberben 3839 négyzetméter első osztályú minőségű legelőt vásárolt a belvárosban vendéglátással foglalkozó üzletember egy magántulajdonostól.  

A Narancs.hu korábban megírta: Dédestapolcsányban a nyár elején kezdte begyűjteni a Serényi-kastély közelében lévő földeket Sztanó Tamás, miután a kastélyt megvásárolta egy másik belvárosi üzletember.

A Dunai Fedélzet Vagyonkezelő Zrt. májusban vette meg a Serényi grófok eklektikus stílusban épült 5 ezer négyzetméter alapterületű kastélyát a hozzá tartozó 5 hektáros parkkal. A faluban az adásvételnek azzal ment híre, hogy a kastély új gazdája maga Rogán Antal, akinek felesége, Rogán Barbara Dédestapolcsányba való. A vevő azonban nem a miniszterelnök kabinetfőnöke volt, hanem a Dunai Fedélzet mögött álló Fintha-Nagy Ádám ügyvéd-üzletember, aki anno félmilliárd forintért jutott önkormányzati ingatlanokhoz átlagosan 30 százalékos árengedménnyel azokban az években, amikor Rogán Antal vezette az V. kerületi önkormányzatot. A kastély adásvételében Sztanó és Fintha-Nagy érdekeltségei között szinte szimbiotikus kapcsolat bontakozott ki. Elsőként Sztanó résztulajdonában álló, a Bazilika környékén olasz éttermet működtető Le Roy. Co. Kft.-je jelentkezett be a kastélyért. Arra vételi jogot szerezve 2019 augusztusától 2020. decemberig tartotta a kezét a műemlék épületen, ennek köszönhetően más nem tudta megvásárolni. A fordulat idén májusban következett be: Sztanóék lemondtak vételi szándékukról, átengedve a kastélyt Fintha-Nagy cégének. Ennek okáról kérdeztük a Le Roy társtulajdonos ügyvezetőjét, Sztanó Tamást, de nem reagált megkeresésünkre.

Sztanó azonban nem lépett le a színről; ellenkezőleg, a kastély köré földeket kezdett gyűjteni Dédestapolcsányban, annak is köszönhetően, hogy két évvel korábban a bejegyzett főldművesi státuszt is megszerezte. Tizenhétmillió forintból 12 ingatlant, összesen 5,6 hektárt vásárolt fel, az októberben megvett legelő 1,2 millió forintba került. A földvásárlási szerződésekben nem rejti véka célját, a kastély felújításával együtt visszaállítani a régi birtokot, amennyire csak lehetséges. „Egy integrált, fenntartható, a helyi viszonyokat figyelembe vevő, és azok közé szervesen illeszkedő, életképes, a kastélyhoz tartozó korábbi történeti birtoktest legalább részbeni visszaállításával létrejövő komplex mezőgazdasági egységet” létrehozni – olvasható valamennyi szerződésben.

Az októberi adásvétel során is biztosította az eladót, hogy a kastélyt megveszi,

mivel „részesedéssel rendelkezik egy olyan magyarországi gazdasági társaságban, amely meg kívánja vásárolni az ingatlan közelében található műemlék ingatlant”.

A dédesi kastély megvásárlásáról és a birtoktestet visszaállító új földesúr érkezéséről szóló nyári cikksorozatunk újabb fordulattal folytatódott:

Fintha-Nagy úgy döntött, megszabadul frissen vásárolt kastélyától, amelynek még júliusban elkezdhette teljes körű felújítását.

Augusztus elején Sztanó és üzlettársa, Lefkovics György egy másik, a Le Roy Kft.-vel azonos Október 6-a utcai címen működő vendéglátós vállalkozásával megvásárolta Fintha-Nagytól a kastélyt. Az Arany Sas Vendéglátó Kft. augusztus 11-én kérte a földhivataltól a kastély tulajdonjogi változásának bejegyzését. Figyelemre méltó, hogy nem a zászlóshajó Le Roy Kft. lett a vásárló, amely 2020-ban 1,4 milliárd forintos forgalmat produkált, eszközeinek, technológiáinak fejlesztésére pedig 95 millió forint EU-s finanszírozású támogatást kapott. Helyette az 54 milliós forgalmat és szerény 1,4 millió forint nyereséget hozó Arany Sas Kft.-vel vágtak a kastélyprojektbe, amelynek összköltsége a vásárlással, felújítással, berendezéssel együtt jóval meg fogja haladni az egymilliárd forintot. Szükséges is volt pénzügyi támaszt találni; ez a Gránit Bank lett, ami novemberben jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra.

A fordulatos birtokrestaurációs történetben Fintha-Nagy mindössze három hónapig lehetett a XIX. század végén épült historizáló kastély tulajdonosa. Távozása annál is inkább váratlan, mert befolyását, gazdasági potenciálját jelzi, hogy nemcsak Rogánhoz állt közel, de a miniszterelnök veje, Tiborcz István egyik szállodás érdekeltségébe is beverekedte magát, amely balatoni hoteleket vett meg. A három éve bennfentes tőzsdei kereskedés miatt vele szemben folyó per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken nem tudta felsorolni ingatlanjait, ezért nem nyilatkozott vagyoni helyzetéről. A Dunai Fedélzet ügyvezetőjének májusban küldött válaszai is elköteleződését mutatták a kastély iránt. Megtudtuk tőle, hogy Fintha-Nagy saját pénzéből vette, a felújításába a cégcsoportja is beszállhat, hasznosítására különböző opciókat vizsgálnak. „Az mindenképpen célunk, hogy az ingatlan állaga, állapota méltó legyen a szebb napokat látott hajdani külső képéhez és a hagyományaihoz” – közölte Moór Sándor, a DF ügyvezetője, aki újabb, Fintha-Nagy szándékaira vonatkozó megkeresésünkre már nem reagált. A kastély felújítása már tulajdonlása és tulajdonszerzési ambíciói nélkül folytatódik. A belső helyreállítás után felállványozták az épületet, éppen ezekben a hetekben hozzák új tető alá.

 
Fotó: A szerző felvétele

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk