Megszólalt a Magyar Bírói Egyesület is a Schadl-ügyről

  • narancs.hu
  • 2022. február 14.

Belpol

Elvárják, hogy a bírósági vezetés tegye egyértelművé, nem tűr meg ilyen magatartást. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, a befolyással üzérkedéssel és hivatali vesztegetéssel vádolt Schadl György a nyomozati iratok szerint megpróbálta elérni, hogy egy bírót rúgjanak ki az állásából. Schadlnek ehhez az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, a Handó Tündét váltó Senyei György személyes találkozót szervezett a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel, aki Schadl elmondása szerint azt mondta neki, hogy ha kirúgni nem is tudja az illetőt, "el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén".

Az OBH elnöke tagadta, hogy ilyesmit keresték volna meg, de igazgatási célvizsgálatot rendelt el, az Országos Bírói Tanács (OBT) ugyanakkor ezt nem tartotta elegendőnek és fegyelmi eljárást sürgetett. Tatár-Kis Péter a maga részéről a Fővárosi Törvényszék belső közleményében beismerte, hogy fogadta Schadlt, de azt állította, hogy nem kérte tőle, hogy mentse fel a szóban forgó bírót. 

Most a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) is közleményt adott ki, miután pénteken ülésezett az országos választmánya. Mint írták, a téma napirendre tűzését mások mellett maga az ügyben érintett bíró is kérte. A MABIE végül zárt ülésen tárgyalta a kérdést, majd arra jutottak, hogy nem nyilvánítanak véleményt arról, hogy a sajtóban megjelent közlések valósak-e vagy sem,

nem fogadja el tényként a sajtóban ábrázolt vezetői közlést sem, 

de nyomozni sem akarnak, vagy kideríteni, hogy mi is volt az igazság,  viszont elítélő közleményt adnak  ki egy feltételezett bírósági vezetői magatartásról. 

A közlemény szerint a MABIE üdvözli az ügyben elrendelt vizsgálatot, de úgy érzi, az nem fog kitérni az ügy minden aspektusára. Mint írják, ugyanis függetlenül attól, hogy Schadl mit mondott, az megalapozott volt-e vagy sem, azzal kapcsolatban ki és milyen eljárásban állapított meg bármit is,

"a bírói karban leginkább a cikkben állított azon eljárás váltott ki megdöbbenést, hogy egy bírósági vezető egy őt megkereső szervezeten kívüli szereplőtől olyan 'felkérést' kapott, hogy egy bíró kirúgásában vagy ellehetetlenítésében működjön közre, és hogy erre a bírósági vezető egyetértően reagált. A történtek feltárása vagy annak legalább megkísérlése elengedhetetlen annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom csorbát ne szenvedjen."

A MABIE országos választmánya ezért hangsúlyozta, hogy a jelentésekből felsejlő jelenséget elfogadhatatlannak tartja, az ilyen vagy hasonló vezetői fellépést határozottan visszautasítja, és szükségesnek látja azt is, hogy

"a bírósági szervezet igazgatási vezetése tegye egyértelművé a közvélemény és a bírói kar számára is, hogy ilyen jellegű magatartást nem tűr meg a bírósági szervezeten belül, azzal szemben fellép, a történtek feltárása érdekében pedig minden lehetséges eszközt felhasznál."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?