Megszünteti a parlamenti kontrollt a kormány a paksi bővítés felett

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Belpol

Ezzel szűkítik az átláthatóságot. 

„Az éjjel Orbán Viktor aláírásával megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet (210/2023. (V.31.) Korm. rendelet), amely a háborús veszélyhelyzetre való hivatkozással Paks II. orosz építésének a hitelezéséről szóló megállapodás módosítását a pénzügyminiszter hatáskörébe utalja, aki a külügyminiszter bevonásával dönthet. Ez azt jelenti, hogy a szerződésmódosítást, amelyet eredetileg parlamenti aktussal a 2014. évi XXIV. törvény hirdetett ki, nem kell nem hogy az Országgyűlés, de még kormányülés elé se vinni.

Ezzel paksi bővítés feletti parlamenti kontroll utolsó elemeit is megszüntetik, és tovább szűkítik az egész projekt átláthatóságát és ellenőrizhetőségét” 

– írja Jávor Benedek a Facebookon. 

A korábbi EP-képviselő szerint mostantól a finanszírozási megállapodás tényleges tartalmának megismerhetősége is kétségessé válik. „A kormány, elfogadhatatlan módon, eddig sem volt hajlandó a nyilvánosságot tájékoztatni az összeomló paksi projekt szerződéseinek folyamatban lévő módosításairól. De milyen kínos lehet az a papír, amelyet Orbán már a »133 bátor ember« (akik most már 135-en vannak), és a saját kormánya elé sem mer bevinni?” – fogalmaz. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk