Megválik a Károli egyetem a lelkésztől, aki bírálni merte Balog Zoltánt

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 20.

Belpol

Februárban arról prédikált, hogy a református egyházvezetőnek le kell mondania.

Nem hosszabbítják meg Thoma László református lelkész szerződését a Károli Gáspár Református Egyetemen - tudta meg az RTL Híradó. A Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkésze még februárban arról beszélt egy igehirdetésén, hogy Balog Zoltán nem alkalmas az egyház vezetésére, és püspöki címéről is le kellett volna mondania. A prédikációban Balog felelősségét firtatta a kegyelmi ügyben.

Thoma júliusban kapott értesítést az egyházkerülettől, hogy szeptembertől nem folytathatja a munkát a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol 11 évig dolgozott a Hittudományi Karon, de már csak félállásban, adjunktusként. Az egyetem azért nem hosszabbította meg augusztus 31-én lejáró határozott időre szóló szerződését, mert az egyházkerület nem támogatta.

A lelkész a híveinek írt levelében arról is beszámolt, hogy

az ügy miatt személyesen is beszélt Baloggal, aki azt mondta neki: „Nem büntetés, következmény.”

Azon a február 18-i igehirdetésen ezek a mondatok hangoztak el Thoma Lászlótól:

„Egyénileg talán világosabb, hogy a bűnt bűnnek nevezzük Isten előtt, de mit tegyünk a közösségi kérdésekben? Más helyett nem térhetünk meg. De több mindent kifejezhetünk. Kifejezhetjük először is a mélységes együttérzésünket az érintett ügy áldozataival. Mindenkivel, akit gyermekként bántottak, akiket nem védtek meg, akiktől jó ideig nem kértek bocsánatot, akiknek a szenvedését, fájdalmát csak fokozta ez a mostani helyzet. Kifejezhetjük afeletti megszomorodásunkat, amilyen helyzetben, nyomorúságban van református egyházunk. Kifejezhetjük, hogy azt gondoljuk, egy politikus mindig az marad, így jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy a református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse. Kifejezhetjük, hogy ha valóban belátja tettei súlyát, szerepének megosztó voltát, az egyházunk közösségének azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt és lemondana vezetői tisztségéről. Kifejezhetjük, hogy közben ez csak a jéghegy csúcsa: egyházunk, társadalmunk tele van strukturális bűnökkel, amik a rendszerben magában vannak. Amikkel szemben leginkább tehetetlenek vagyunk, de amiben Istenhez kiáltunk.”

Azóta azt is tudjuk, hogy Balog Zoltán a legenyhébb megrovást, mindössze intést kapott a kegyelmi ügyben játszott miatt, mivel közbenjárt K. Endréért, aki ma sem érti, miért lett közellenség. Balog azóta bevallotta, hogy ő kereste meg Novák Katalint. 

Nem a gazdagréti lelkész az első áldozat. Még áprilisban egy kántort is kirúgtak, aki Balogot bírálta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk