Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az új honvédelmi miniszter

A nagyságos fejedelem szolgálatában

Belpol

A kormányszóvivő férjét tette meg Orbán Viktor Magyarország új honvédelmi miniszterének. Forrásaink szerint a következő években valóban szükség lehet egy menedzsertípusú vezetőre, Szalay-Bobrovniczky Kristóf orosz kapcsolatai azonban aggodalomra adnak okot. A minisztérium is alaposan átalakul.

„Biztonság, védelem, elrettentés, honvédség, hadsereg. A következő években ezeket a szavakat halljuk majd a leggyakrabban. A hazánk szomszédjában zajló háború bizonyítja, hogy micsoda felelőtlenség volt egész Európában, hogy a hadsereget és a honvédelmet háttérbe szorították, sőt időnként a létjogosultságát is megkérdőjelezték. A mostani háború igazolta, helyesen döntöttünk, hogy évekkel ezelőtt elindítottuk a Zrínyi Haderő-fejlesztési Programot. Ha sikerül megvalósítani, akkor néhány éven belül Magyarország nemcsak a térség legütőképesebb hadseregével rendelkezik majd, de hadiipari központtá is válik. A feladat fontosabb, mint az elmúlt harminc évben bármikor” – e szavakkal konferálta fel Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben a kormány új honvédelmi miniszterét, Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki Benkő Tibort váltotta a poszton. Szalay-Bobrovniczkyt a legtöbben arról ismerik, hogy Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó üzlettársa és barátja, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. Pedig komoly múlttal rendelkezik az üzleti életben, valamint a NER-ben is fontos pozíciókat fogott meg – politikusi tapasztalata viszont nincs.

A bajtárs

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett, majd Párizsban járt posztgraduális menedzsmentképzésre. A kilencvenes évektől pénzügyi, majd telekommunikációs cégeknél töltött be pozíciót. A 2000-es években az Axelero nevű vezető internetes cég marketing vezérigazgató-helyettese volt. Egyik forrásunk szintén a társaság munkavállalója volt, de mint mondja, nem keltett benne mély benyomást. 2004-től a Heti Válasz hetilap kiadóigazgatója volt, ezt követően egy adriai befektetésekkel foglalkozó befektetési alap, az Adriatiq Islands Group élé­re került. A Telex.hu számolt be róla a közelmúltban, hogy ekkortól datálható első közös ismert üzlete Habony Árpáddal. Vitézy Tamás vállalkozó beszállt két adriai kikötőbe, illetve három horvát szállodacégbe, és a két üzletembert 2007-ben maga mellé hívta. Az alap megvásárolt két horvátországi ingatlanérdekeltséget a milliárdostól, ám Szalay-Bobrovniczkynek idővel megromlott Vitézyvel a viszonya – Habonnyal való együttműködése később is megmaradt.

Szalay-Bobrovniczky 2012-ben lett a fideszes think tank, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese. A politológiával, gazdasággal foglalkozó konglomerátumnak ekkor már élő tanácsadói szerződése volt a kormánnyal. Szalay-Bobrovniczky nem sokkal később a Századvég Gazdaságkutató Zrt. társtulajdonosa és igazgatósági tagja is lett. 2015-ben a Mandinernek azt mondta Habonyról, hogy a „bajtársa”. „Régóta ismerjük egymást. Árpád ugyanannak az ügynek az elkötelezett harcosa, amelynek én is. Az elmúlt 10–15 évben a centrális erőtér kiépítésén dolgoztam.”

2016-ban Szalay-Bobrovniczky londoni nagykövet lett, ekkor kezdődött a politikai pályafutása. 2019-ben bevásárolta magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet részben a Ganz, részben az orosz Transmashholding vállalat által az Egyiptomnak legyártandó 1300 vasútikocsi-projekt teljesítésére hoztak létre. 2020 nyarán a kormányszóvivő férjének résztulajdonába került a Dunakeszi Járműjavító, ugyanis 90 százalékos tulajdonrészt szerzett benne a TMH Hungary Invest Zrt., amelyet az orosz Transmashholding Csoport, valamint a Szalay-Bobrovniczky Kristóf birtokában lévő Magyar Vagon Zrt. tulajdonol. Ez azért érdekes, mert úgy merült fel a neve egy NATO-tagország honvédelmi minisztereként, hogy komoly gazdasági kapcsolatok fűzik egy orosz hátterű cégcsoporthoz. (A közelmúltban több embert elbocsátottak a járműjavítótól, amit a sajtó az ukrán–orosz konfliktus miatti szankcióval magyarázott, a vállalat viszont azt közölte, hogy csupán a „gyártásban lévő projektek átütemezéséről” van szó.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk