Fideszes csépel fideszest Csepelen

Mindenük a sport

Belpol

Többször is egymásnak esett a Facebookon Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt években. A kettejük közötti feszültség és a rezsibiztos helyben népszerűtlen nyomulása javítja az alapból is esélyes ellenzéki jelölt esélyeit.

A csepeli Fidesz két erős embere, két egykori harcostárs még a választások előtti hónapokban is civakodik egymással. Borbély Lénárd, a kerület polgármestere januárban nem először tette helyre a Facebookon Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkárát, aki két helyi választási vereség után újból nekiveselkedik, hogy legyőzze Szabó Szabolcsot, az összellenzék helyi jelöltjét, Csepel jelenlegi országgyűlési képviselőjét.

Németh Szilárd a birkózóakadémiáján keresztül a kerület legnagyobb ingatlantulajdonosa és sportberuházója lett, ám az önkormányzat érdekeit felülírva szeretett volna terjeszkedni Csepelen. Sőt beszámolók szerint a kerületet úgy kezeli, mintha ő vezetné, s ebből lett elege Borbélynak. Legutóbb tavaly októberben foglalkoztunk a rezsibiztos alapította Kozma István Magyar Birkózó Akadémiával (KIMBA), amely 5 milliárd forintos állami támogatással bekebelezte a Csepel SC Alapítványt és a vele járó ingatlanegyüttest; utóbbi magába foglalja a Béke téri sportkomplexumot, beleértve a 12 ezer férőhelyes labdarúgó-stadiont, valamint a Hollandi útnál és a Gubacsi hídnál található evezős- és kajak-kenu telepeket. (A háborúság kezdetéről lásd: Ellentámadás mögékerüléssel, Magyar Narancs, 2020. december 16.).

A KIMBA és Németh Szilárd nyomulását azóta követjük, hogy szemet vetett a Csepel SC Alapítványra. Németh 2010-ben polgármesterként leállította az akkor még az Indotek Group tulajdonában lévő alapítvány önkormányzati támogatásait, és változtatási tilalmat rendelt el a területre. Emiatt nem lehetett értéknövelő módosítást végrehajtani, azaz a telket átalakítani, rajta új építményt létesíteni, a meglévőt átalakítani, elbontani. 2014-ben aztán a felek egy jelentős (végül meg nem valósult) 70 milliárdos fejlesztésről állapodtak meg; Németh Szilárd az Országgyűlést választotta, és Borbély Lénárd polgármester lett.

 

Egy győzelem

Egy 2016. végi kormányhatározat értelmében az akkor már Németh Szilárd által elnökölt Magyar Birkózó Szövetség 2 milliárd forintot kapott egy csepeli birkózóakadémia létesítésére. Németh 2017-ben alapította meg a KIMBA elődjét (a Magyar Birkózó Akadémia Alapítványt), amely a csarnok és az akadémia létrehozója és működtetője, valamint a kétmilliárd forint kedvezményezettje is lett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk