Fideszes csépel fideszest Csepelen

Mindenük a sport

Belpol

Többször is egymásnak esett a Facebookon Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt években. A kettejük közötti feszültség és a rezsibiztos helyben népszerűtlen nyomulása javítja az alapból is esélyes ellenzéki jelölt esélyeit.

A csepeli Fidesz két erős embere, két egykori harcostárs még a választások előtti hónapokban is civakodik egymással. Borbély Lénárd, a kerület polgármestere januárban nem először tette helyre a Facebookon Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkárát, aki két helyi választási vereség után újból nekiveselkedik, hogy legyőzze Szabó Szabolcsot, az összellenzék helyi jelöltjét, Csepel jelenlegi országgyűlési képviselőjét.

Németh Szilárd a birkózóakadémiáján keresztül a kerület legnagyobb ingatlantulajdonosa és sportberuházója lett, ám az önkormányzat érdekeit felülírva szeretett volna terjeszkedni Csepelen. Sőt beszámolók szerint a kerületet úgy kezeli, mintha ő vezetné, s ebből lett elege Borbélynak. Legutóbb tavaly októberben foglalkoztunk a rezsibiztos alapította Kozma István Magyar Birkózó Akadémiával (KIMBA), amely 5 milliárd forintos állami támogatással bekebelezte a Csepel SC Alapítványt és a vele járó ingatlanegyüttest; utóbbi magába foglalja a Béke téri sportkomplexumot, beleértve a 12 ezer férőhelyes labdarúgó-stadiont, valamint a Hollandi útnál és a Gubacsi hídnál található evezős- és kajak-kenu telepeket. (A háborúság kezdetéről lásd: Ellentámadás mögékerüléssel, Magyar Narancs, 2020. december 16.).

A KIMBA és Németh Szilárd nyomulását azóta követjük, hogy szemet vetett a Csepel SC Alapítványra. Németh 2010-ben polgármesterként leállította az akkor még az Indotek Group tulajdonában lévő alapítvány önkormányzati támogatásait, és változtatási tilalmat rendelt el a területre. Emiatt nem lehetett értéknövelő módosítást végrehajtani, azaz a telket átalakítani, rajta új építményt létesíteni, a meglévőt átalakítani, elbontani. 2014-ben aztán a felek egy jelentős (végül meg nem valósult) 70 milliárdos fejlesztésről állapodtak meg; Németh Szilárd az Országgyűlést választotta, és Borbély Lénárd polgármester lett.

 

Egy győzelem

Egy 2016. végi kormányhatározat értelmében az akkor már Németh Szilárd által elnökölt Magyar Birkózó Szövetség 2 milliárd forintot kapott egy csepeli birkózóakadémia létesítésére. Németh 2017-ben alapította meg a KIMBA elődjét (a Magyar Birkózó Akadémia Alapítványt), amely a csarnok és az akadémia létrehozója és működtetője, valamint a kétmilliárd forint kedvezményezettje is lett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.