Tartalom

MaNcs 34. évf. 24. sz. (2022-06-16)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Beszélni a nép nyelvét

A Ryanair „fapados” légitársaság beintett a magyar kormánynak: a rá is kivetett „extraprofitadót” majdhogynem késlekedés nélkül továbbhárította: a július 1-jétől érvényes jegyekért (beleértve az elővételben elkelteket is) a vételáron felül további 10 eurót kasszíroz utasaitól.

A szerk.

A szerk.

A főcsapás iránya

Eltelt kicsit több mint két hónap, mindenki hátralépett egyet, így már megvan a biztonságos történelmi rálátás, józanon értékelhetjük az eseményeket. Itt az ideje szembenézni a tényekkel! Őszintén, kendőzetlenül, mert csak úgy vezet eredményre.

Publicisztika

Sausic Attila

Publicisztika

Gogol lovai

Történelem és pszichózis – az orosz paradigma

Megszokottan elmés történelmi esszéjében – Putinism. Russia and Its Future with the West – Walter Laqueur emlékeztet a Holt lelkek első részének zárójelenetére. „Madárröptű trojkát” látunk, s rajta Csicsikovot, aki „csak mosolygott, mert nagyon szerette az ilyen száguldó iramot”. „De melyik orosz nem szereti a gyors iramot?” – ötlik fel Gogolban. „Hisz akkor érzi magát igazán elemében, amikor szinte szédítő sebességgel repül, és elragadtatásában olykor felkiált: »Ördög vigye az egész világot!«”

Vonnák Diána

Publicisztika

Tolsztojevszkij a vádlottak padján

Az orosz–ukrán kultúrharc

A brit Times Literary Supplementben nemrég megjelent esszéjében az ukrán író, műfordító Okszana Zabuzsko német barátai hüledezéséről ír az orosz háborús atrocitások kapcsán, és igyekszik reflektálni a valóban gyakori jelenségre, hogy sok európai értelmiségi az orosz erőszak elítélésekor levegőt sem véve siet emlékeztetni mindenkit, főleg az ukránokat arra, hogy az orosz ellenzék nem támogatja a háborút, az orosz kultúra, művészet pedig független mindennemű háborús borzalomtól. Ők is áldozatok, egy diktatúra áldozatai. Ha lerohannak, maradj civilizált, legyél európai: disztingválj. Inkább ne legyen nekünk útban a haragod.

Egotrip
Külpol

Interjú

Külpol

„Virágzik a cukorborsó”

Bugár Béla szlovákiai magyar politikus  

Május 3-án kilépett a közös szlovákiai magyar pártból, a Szövetségből és befejezte politikai pályafutását. Korábban egyszer már visszavonult, de az nem tartott sokáig. Három magyar vagy félig magyar pártnak is volt elnöke, kormányzott Dzurindával, Radicˇovával és Ficóval is. Több mint harminc év után vonult politikai nyugdíjba. Erről, Ficóról, Matovicˇról, Orbánról, korrupcióról és a Szövetségről beszélgettünk vele.

Engedett a Bizottság, megnyílhat a lengyel helyreállítási alap

Külpol

Kiegyeztek

Az Európai Bizottság több mint egy évvel a benyújtás után elfogadta Lengyelország helyreállítási tervét. A lengyel kormány a bírói függetlenséget erősítő reformokat ígér, de az alku kritikusai szerint csak a jelenlegi rendszer kozmetikázásáról van szó.

Hogyan vált abszolút joggá a fegyvertartás Amerikában?

Külpol

Kegyetlen ország

A két legutóbbi tömeggyilkosság, a buffalói áruházi eset és az uvaldei iskolai mészárlás után fellángoltak a viták a szabad fegyvertartásról az Egyesült Államokban. Kik és miért nem engedik a szigorítását? Miért és mikor makacsolták meg magukat a republikánus szavazók? Hogy jöttek a képbe bizonyos hollywoodi cowboyok?

Belpol

Élesedő fideszes belharc Csepelen

Belpol

Megváltozott kicsit

A választások után újra fellángolt a csepeli fideszes belharc: Németh Szilárd kordont húzott a birkózócsarnoka köré, bekerített egy fitneszparkot is. A rezsibiztos Fidesz-alelnök folyamatos nyomás alatt tartja a kerületi fideszes vezetést.

Takács Péter, az új egészségügyi államtitkár

Belpol

„Van most némi csodavárás”

Az egészségügyi ágazat májustól a Belügyminisztérium alá tartozik, Pintér Sándor illetékes beosztottja pedig egy orvos végzettségű fiatalember, akinek van közigazgatási tapasztalata. A szakma véleménye is érdekli, bár azt nem tudni, milyen stratégiával áll elő, és mekkora mozgástere lesz.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Felrobbantják az agyamat”

Biacsics Renáta (Renyagyár) grafikus, illusztrátor

Látványos, olykor vicces, olykor gyomorszorító rajzaival, falfestményeivel és kollázsaival lett népszerű. Munkái közt ugyanúgy megférnek a közéleti témák, mint a kocsmai viccek. Reakcióidőről, pályakezdésről és művészi technikákról beszélgettünk.

Zene

Zene

Még mindig benne él

Paul McCartney 80 éves

„Paul halott.” Megírta az újság, bemondta a rádió – 1969-ben. Hirtelen minden világossá vált. A Beatles 1966 augusztusa óta azért nem lépett színpadra, azért sokkal borongósabbak a frissebb lemezeik, azért csúsztak rá az LSD-re, mert Paul McCartney autóbalesetben életét vesztette.

Kritika

Színház

Kritika

Belóg a lámpa

TÁP Színház: Mit csináljak, hogy jobban érezd magad

Hamar úrrá lesz rajtunk és aztán végig velünk is marad az érzés, hogy akármi történik ezután, abból már semmi jó nem sülhet ki – hacsak nem az előadás maga, amely, bár iszonyatosan nyomasztó, a művészi sűrítés, a játékosság és a csipetnyi távolságtartó önirónia miatt mégiscsak szórakoztató. Kizlinger Lilla és a TÁP Színház előadása két teljesen különböző közeget mutat meg, sok szempontból mégis hasonló nyomorban vergődő lelkekkel. Azt viszont a nézőkre bízzák, hogy a párhuzamokat, viszonyokat, árnyalatokat a maguk részleteiben és mélységeiben feltárják.

Kiállítás

Kritika

Élőhelyét vesztő emu

Csáky Marianne: A másik bolygó

A Brüsszelben élő Csáky Marianne nem sűrűn állít ki a magyarországi művészeti helyszíneken, az emlékezet rétegeit firtató munkáit mégis nehéz elfelejteni. Megörökölt töredékekből, globálisan hozzáférhető kulturális emlékekből építkezik, identitáskeresése az otthontalanság traumájából táplálkozik. Mintha nem tartaná fontosnak, hogy interpretációit érvényesnek tekintsük: problémákat vet fel, majd az ismerős, mégis igen meglepő képzettársításokkal magára hagyja a befogadót.

Könyv

Kritika

Kényelmetlen tükör

Seres László: Láger sztornó  

Falra rajzolt szív a szögesdrót mögött, benne tetovált szám. A hátoldalon pedig Dalos György ajánlásában az erős kijelentés, miszerint a könyv bizonyítja, hogy „Primo Levi, Tadeusz Borowski és Kertész Imre nyomvonalán haladva a 21. században is lehet újat mondani a holokausztról”. És valóban: a mutatvány sikerülni látszik.

Lemez

Kritika

Szent nevetés

Mitsuko Uchida: Diabelli-variációk

Hans von Bülow szerint a Diabelli-variációk „Beethoven művészetének mikrokozmosza”, Alfred Brendel pedig egyszerűen „a zongoraművek legnagyobbikának” nevezte ezt a 33 variációra épülő darabot, amely a kor zeneműkiadója és félamatőr zeneszerzője, Anton Diabelli témájára született. De nem gondolom, hogy pátoszos hangon kellene beszélni róla.

Film

Kritika

Hódolattal

A játszma

Egy folytatást nagyon nehéz kizárólag önmagában vizsgálni, egy olyan aprócska mintában, mint a magyar filmipar pedig egyenesen lehetetlen, ami nem feltétlenül tesz jót A játszma megítélésének. Ha az utóbbi idők „jó magyar filmjeire” gondolunk, elsők között juthat eszünkbe Bergendy Péter 2011-es thrillere.

Rádió

Kritika

Akkor is megérte

Micsoda nők voltak! – podcast

Nem számítottunk rá, hogy épp egy híres nőkről szóló ismeretterjesztő podcasttól kapjuk az utóbbi idők legközérthetőbb és legpontosabb eszmefuttatásait a genderelméleteket övező félreértésekről és rossz szándékú félremagyarázásokról. Az Éva magazin neve alatt futó podcastbe majdhogynem véletlenül futottunk bele.

Filmsorozat

Kritika

Rossz zsaru, rossz zsaru

Miénk a város

Már 2002-ben is tudtuk, hogy David Simon örökérvényű történetet írt, de azt nem sejtettük, hogy húsz évvel később is elég lesz csupán lefújnia a port a feldolgozott alapkonfliktusról ahhoz, hogy egy – a Dróthoz felérni ugyan nem képes, de – aktuális sorozatot készíthessen.

Lemez

Kritika

Csillagporos emlék

David Bowie: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Ha szavazni kéne a rocktörténelem legjelentősebb fiktív figurájára, akkor Ziggy Stardust biztosan benne lenne a top 3-ban, sőt talán nyerne is. A karakter több tekintetben is mérföldkőnek számít, jelentőségéből semmit nem veszített, fél évszázad elteltével is ódákat zengenek róla.

Lemez

Kritika

Jót dobott a gép

Florence + The Machine: Dance Fever

A 15 éve aktív brit zenekar számára kisebb megpróbáltatással járt, amíg össze tudták rakni az ötödik lemezük anyagát.

Könyv
Film

tévésmaci

Film

Kacsafarkas

Amikor Sztupa és Troché átvették az első rendesebb szolgálati autójukat, egy 1965-ös Opel Rekordot a B széria első darabjai közül, az egy olyan világban esett meg, ahol nagy becse volt a személygépkocsinak.

Interaktív
Visszhang

Film

Visszhang

Apánk

Pontosabban: Miatyánk. Our Father.

Lemez

Visszhang

Sonic Youth: In/Out/In

Az 1981-ben alakult New York-i zenekar az évtized végén a Guns N’ Roses kiadójával, a Geffen Recordsszal kötött szerződést, és zenéjük valamelyest populárisabb lett, mint a korábbiak.

Könyv

Visszhang

Sarah Devos: Nahát, ezek a lovagok!

„Ezt az egészet pedig, kedves barátaim, feudális rendszernek nevezzük” – magyarázza a mű a hűbéri viszonyokat a 20. oldalon, a felnőtt olvasó pedig itt már sokadszorra jön zavarba. Miért?

Tévésorozat

Visszhang

Az első áldozat

Lehetett volna Az első áldozat a Fülig beléd zúgtam felemelő és szexi leszbikus párdarabja; olyasmi, amit a lányok iránt epedező lányok megérdemelnének.

Film

Visszhang

Hold 66

Jacqueline Lentzou debütáló munkája illeszkedik a közelmúlt szülői törékenységről szóló filmjeinek sorába (Az apa, Vortex, Szerelem).

Lélek

A családon belüli gyerekgyilkosságok háttere

Lélek

Nem veréssel kezdődik

Arra a kérdésre, hogy mi járhat egy olyan ember fejében, aki képes megölni a saját gyerekeit, majdhogynem lehetetlen választ találni. A bántalmazói attitűd azonban mutat olyan sajátosságokat, amelyek segítségével értelmezni tudjuk a legdurvább erőszak elkövetőinek motivációját.

Hivatalos diagnózis lett az elhúzódó gyász

Lélek

Kóros veszteség?

Az elhúzódó gyász zavar diagnózisával a pszichiátria megteremtette magának a lehetőséget, hogy kijelölje, meddig és milyen mértékben lehet „normális” a gyász. Abban viszont nincs egyetértés, hogy a gyász patologizálása valóban a gyászolók érdekeit szolgálja-e.

Gasztro