Méltatlan körülményekre panaszkodnak az átvezényelt mentősök

  • narancs.hu
  • 2024. január 7.

Belpol

AZ Országos Mentőszolgálat cáfol.

Méltatlannak tartják munkakörülményeiket a fővárosba vezényelt vidéki mentősök. Egyikük az RTL-nek azt írta,

nincs lehetőségük meleg étkezésre, és a kórházi közvécékben kell elintézni szükségleteiket.

Azt állította, 15-18 órát dolgoznak és csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak. Így hazafele már annyira fáradtak, hogy „félig leengedett ablakkal mennek az autópályán”, vagy a rádiót hangosítják fel, hogy ne aludjanak el. Ez a fajta kimerültség nem csak rájuk, de a betegekre is veszélyt jelent.

A hvg.hu cikke szerint a mentős tapasztalatait többen megerősítették a csatornának. Egyikük azt mondta, ha valaki nem kéri ki a 20 perc szünetet, akkor megállás nélkül dolgozni kell. 12 óra alatt egyszer, 24 órás szolgálatban háromszor kérhető szünet.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, Lengyel Tibor szerint ennél több pihenőidő jár: 20 perc az alap, de 9 órán túli munkavégzésnél plusz 25 perc jár. Arról is beszélt, méltatlan, hogy a mentősök nem tudnak átöltözni, így a testváladékkal szennyeződött ruhát sem tudják lecserélni, legfeljebb letörölgetik azt. 

Az Országos Mentőszolgálat lényegében cáfolta a panaszokat. Azt közölte, a vidéki mentősök egy-egy meghatározott budapesti mentőállomáson váltanak, ahol „étkezhetnek, használhatják a közösségi tereket, mosdókat”. Hozzátették, az átvezényelt mentősök ugyanannyi pihenőidőt kapnak, mint a fővárosiak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk