Méltatlansági eljárással buktatnák meg az ORÖ elnökét

  • narancs.hu
  • 2022. május 1.

Belpol

A javaslatot a Lungo Drom frakcióvezetője tette. Agócs János szerint mondvacsinált okokról van szó. 

Méltatlansági eljárást kezdeményeznek Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke ellen – derül ki a Népszava cikkéből, amely az ORÖ szombati rendkívüli közgyűléséről számol be. 

A szombati közgyűlés előtt Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) az ORÖ feloszlatását is indítványozta, és bár Agócs tárgyalni akart a feloszlatásról, a jelenlévők többsége végül úgy döntött, hogy egyelőre nem veszik napirendre a témát.

A közgyűlésen ifjabb Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége) azt hangsúlyozta, hogy a testületnek jó együttműködést kell kialakítania a kormánnyal, és felmerült az is, hogy Farkas Flórián visszatérne az ORÖ-be. Farkas Flórián a Lungo Drom vezetője, korábban az ORÖ elnöke is volt, egészen mostanáig pedig a Fidesz parlamenti képviselője is, ám neve súlyos gazdasági visszaélésekkel került összefüggésbe. A rendkívüli közgyűlésen részt vett Farkas Félix (Lungo Drom) eddigi parlamenti roma szószóló is, aki a lapnak viszont azt mondta, nem tud róla, hogy Farkas Flórián szeretne visszatérni az ORÖ-be. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Csóka János, a Lungo Drom frakcióvezetője is. 

A szombati közgyűlésen nem vették napirendre Dancs Mihálynak azt az előterjesztését sem, hogy csökkentsék az elnök és az elnökhelyettesek tiszteletdíját, és bár a jelenlévők azt megszavazták ugyan, hogy a benzinkártyával együtt elvegyék Agócs Jánostól az általa használt, az ORÖ hivatalának tulajdonában lévő gépkocsit, de az elnök szerint nem is a hivatal, hanem az önkormányzat autóját használja.

A jelenlévő képviselők többsége ugyanakkor támogatta Csóka János javaslatát, hogy

a bíróságon méltatlansági eljárást kezdeményezzenek az elnökkel szemben. 

Arra hivatkoztak, hogy Agócs nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, alapelveiben és folyamatosan sérti az önkormányzat működésének szabályait. 

Agócs János a lapnak kijelentette: mondvacsinált indokokról van szó, ezért arra számít, hogy a bíróság a számára kedvező döntést hoz majd.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ORÖ-nek nem sikerült a választásokra roma nemzetiségi listát állítania, mert a Fidesszel szövetséges Lungo Drom megtámadta a bíróságon az ezzel kapcsolatos határozatot, az Alkotmánybíróság pedig decemberben végül nekik adott igazat. A január végi közgyűlésen, amikor ismét napirendre került a téma, Agócs János és Farkas Félix volt a két jelölt, ám 12 órás tanácskozás után sem sikerült döntésre jutni – így nem hogy roma nemzetiségi listára nem lehetett szavazni április 3-án, de nemzetiségi szószólója sem lesz a romáknak az új parlamentben

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk