Mit hozott az ellenzéki előválasztás első fordulója?

Menet a ködből

Belpol

Dobrev Klára és a DK jött ki a legjobban az előválasztás első fordulójából, de a második kör előtt nyitott a miniszterelnök-jelöltek versenye. Megnéztük, kik nyer­ték és kik bukták a legnagyobbat az ellenzéki erőfelmérőn.

Az informatikai rendszer kétnapos leállása és az elhúzódó szavazatszámlálás miatt csak október 1-jén hajnalban hirdették ki az ellenzéki előválasztás első fordulójának eredményeit. A 8 százalékos részvétel bőven meghaladta a várakozásokat, összesen 633 813-an szavaztak, közülük 616 512-en adtak le érvényes szavazatot a miniszterelnök-jelöltekre.

A kormányfőjelöltek versenyét Dobrev Klára nyerte közel 215 ezer szavazattal, az összes szavazat 34,76 százalékával. 7,5 százalékpontos hátránnyal Karácsony Gergely végzett a második helyen, míg harmadikként Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester futott be 20,43 százalékkal, több mint 125 ezer szavazattal. Jakab Péter a várakozásokkal ellentétben csak a negyedik helyet szerezte meg 14,1 százalékkal, a momentumos Fekete-Győr András pedig az előrejelzéseknek megfelelően utolsó lett, talán még a vártnál is gyengébb, 3,4 százalékos eredménnyel, mindössze 21 ezer vokssal.

Csúszik a második forduló is az eredeti tervekhez képest, a pártok a hétvégén abban állapodtak meg, hogy az újabb előválasztási kört október 10. és 16. között, vasárnaptól szombatig tartják. A szabályok szerint a második fordulóba az első három helyen végzett miniszterelnök-jelölt jut be, azonban szinte biztosra vehető, hogy a szavazólapon végül csak két név közül lehet majd választani. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az utóbbi napokban intenzív tárgyalásokat folytattak, többféle elképzelést is bedobtak, de a vége minden bizonnyal egyikük visszalépése lesz a másik javára, keddi lapzártánkig azonban még nem derült ki, melyiküké. Az a valószínűbb, hogy végül Márki-Zay enged, Karácsony legalábbis azt nyilatkozta, csak akkor lép vissza, „ha elüti a villamos”, Márki-Zay ellenben nem akar „hiúsági kérdést csinálni” a jelöltségből, és belengette, hogy „az utolsó pillanatban elrántja majd a kormányt”. (Időközben október 8-án, pénteken Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára.)

A 106 egyéni választókerületben (oevk) egyfordulós volt az előválasztás. A legtöbb körzetet, 32-t a DK nyerte, őket a Jobbik követi 29 nyertes oevk-val, az MSZP 18, a Momentum 15, a Párbeszéd 7, az LMP 5 kerületet vitt el. Két helyen a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje nyert, de nekik is meg kellett jelölni, melyik frakcióhoz csatlakoznának, ezért Bana Tibor körmendi sikerét az LMP-hez, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelmét a Párbeszédhez számoltuk. Az egyéni választókerületekről egy előzetes becslés jelent meg a 21 Kutatóközponttól, ez az LMP és a Párbeszéd várható győzelmeinek számát pontosan eltalálta, míg a DK és az MSZP felül-, a Jobbik és a Momentum alulteljesített a kutatók várakozásaihoz képest.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk