Mérce: Spanyol nyelven agitálnak a Fidesz mellett

  • narancs.hu
  • 2024. június 9.

Belpol

A lap szerint egy hangfelvételen a Budapest I. kerületébe bejelentett venezuelaiakat tájékoztatják, hová kell tenni az ikszet.

Olyan hangfelvétel jutott el a Mércéhez, amelyen spanyol nyelven magyarázza el valaki, hogy a Fideszt és Böröcz László polgármesterjelöltet kell támogatni az önkormányzati választáson Budapest I. kerületében. 

Az elhangzó szöveg magyar fordításban:

„…de, ha neked itt van a címed, akkor a leges-legeslegfontosabb, hogy most vasárnap tudd, hogy hol kell szavaznod, és magától értetődő módon, azokat támogassuk – és ezt nyíltan teszem, mert semmilyen problémát nem jelent, hogy kimondjam: hogy támogassuk, adjunk folytonosságot ennek az első kerületi adminisztrációnak, amelyik annyira nagylelkű volt velünk, menekültekkel. Mindez természetesen a Fidesz párttól és a polgármesterjelölttől, Böröcz Lászlótól ered. Itt mutatok egy fotót, amikor szavazni mentek, akkor egyszerűen csak oda ikszeljetek, ahol látjátok a Fidesz logóját, hogy mindez folytatódjon…” (A mondat itt félbeszakad.)

A lap feltételezése szerint a tájékoztatót azoknak a magyar állampolgársággal rendelkező venezuelai menekülteknek tarthatták, akik nem vagy nem jól beszélnek magyarul. 

Ennek azért lehet jelentősége, mert május végén kiderült, nyolcszáz venezuelait jelentettek be az I. kerületbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ottani intézményének címére. Ez legális, és a szeretetszolgálat azzal indokolta a lépést, ez szükséges ahhoz, hogy az érintettek hivatalos ügyeiket intézni tudják Magyarországon. Ilyen módon ukrajnai menekülteknek is segítettek. 

Tény, hogy ez az állandó lakcím feljogosítja ezeket az embereket arra, hogy szavazzanak az önkormányzati választáson. Azt a feltételezést, hogy a bejelentésnek ez is volt a célja, a Fidesz visszautasította.

A Mérce most arról is ír, hogy Váradiné Naszályi Márta polgármester és -jelölt (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Várunk Egyesület) feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettesek ellen választás befolyásolásának gyanújával, amiatt, hogy a 77 fős idősotthonba 840 embert jelentettek be, és közülük több mint 250-et az utóbbi hónapokban. V. Naszályi szerint ez annak tükrében, hogy a körzetben 2650 választásra jogosult ember lakik, ez nagy szám. A polgármester-jelöltek közötti verseny 2019-ben is 121 szavazattal dőlt el. V. Naszályi pénteken azt közölte, tud arról, hogy sok választókörben emelkedett a bejelentettek száma, az utóbbi egy-két hónapban, és ez azért érdekes, mert egyébként a belvárosban és a többi körzetben is csökken a lakosságszám.  

Ez nem csak nagyvárosi jelenség:

A magyarnarancs.hu egy hete arról írt, hogy Budapest VIII. kerületében is sok külföldi állampolgárt jelentettek be, és a szomszédok szerint ezek az emberek nem is laknak azokban az ingatlanokban:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.