Mészáros Lőrinc, Matolcsy Ádám és Száraz István is nagyot kaszált a brexit-kárenyhítésből

  • narancs.hu
  • 2022. június 1.

Belpol

Káruk keletkezett az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése miatt.

22 milliárd forintra pályázhattak azok a cégek, amelyek „hitelt érdemlően” igazolni tudták, hogy káruk keletkezett vagy keletkezik az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése miatt. A nyertesek között feltűnik Matolcsy Ádám, barátja Száraz István és Mészáros Lőrinc is, írja a 24.hu.

Mint írják, a kormányzati pályázati portálon megjelent adatokból az derül ki, hogy nyolcvan cég pályázata nyert vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság brexit-kárenyhítő forrásának keretéből.

Magyarország 22 milliárd forintos keretet kapott Brüsszeltől az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt, jegyzi meg a lap. Hozzáteszik: a magyar kormány úgy döntött, hogy előre kifizeti az összeget. Szijjártó Péter tavaly szeptemberben azt mondta: "Úgy döntöttünk, hogy nemzeti forrásból megelőlegezzük ezt az európai uniós forrást, így pályázati lehetőséget biztosítunk azoknak a vállalatoknak, amelyek a brexit miatt most nehézségekkel, kihívásokkal szembesülnek."

A nehézségekkel rögtön szembesült Mészáros Lőrinc, akinek az érdekeltségébe tartozó Kall Ingredients Kft. kapta a keretből a második legtöbb támogatást. A lap megjegyzi:

a társaság a brexit miatt elszenvedett kára ellentételezéseként 1 036 415 849 forintot kap, ami megközelíti a gyár 2020-ban elért nyereségének összegét.

308 millió forint jut a brexit-kárpótlásból a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft.-nek is, ez a cég 2020-ban elért profitjának a tizenhétszerese. Ahogy a lap megjegyzi, a Balaton Bútor Kft. nemrég 50 millió forintos bírságot kapott az egyik EU-s pályázata miatt, mert olyan tételt is el kívánt számolni a pályázatban, amit nem lehetett volna.

Matolcsy mellett barátja, Száraz István cége is nyert a pályázaton, a Culinaris Kft. 375 millió forintot kap, ami több mint ötszöröse a cég 2020-ban elért nyereségének. Sőt, a nyertesek között feltűnik Gattyán György is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?