Minden megyében regisztráltak szamárköhögésre utaló eseteket

  • narancs.hu
  • 2024. július 29.

Belpol

A betegségre leginkább a csecsemők vannak kiszolgáltatva. 

Július közepén, a 29. héten 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak Magyarországon, ami új rekordnak felel meg a heti jelentések tekintetében. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) jelentéséből kiderül, hogy ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is jelentettek esetet, így mostanra minden megyében hivatalosan is megjelent a fertőzés – írja a Portfolio

szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból, és 12 megyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém). A lap ezt azért emelte ki, mert korábban a járványügyi hatóság azzal érvelt az országos járvány kihirdetése ellen, mivel eddig nem volt jelen minden megyében a betegség.

Vagyis e szerint a definíció szerint járványról beszélhetünk.

Az NNGYK továbbra is hangsúlyozza, nincs járvány hazánkban, az esetek szórványosan fordulnak elő. Legutóbb Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője az RTL reggeli műsorában is erről beszélt. Kifejtette, hogy bizonyos embereknek érdemes felvenni az emlékeztető oltást: a várandósoknak, valamint akik kisgyermek környezetében vannak. Szükség van erre a jelen helyzetben a családi nyájimmunitás kialakítása érdekében. 

Múlt héten vált hivatalossá az is, hogy két csecsemő-haláleset is visszavezethető a fertőzésre. Galgóczi Ágnes főosztályvezető ismertetése szerint ők családi környezetben fertőződtek meg, majd kórházba kerültek, de súlyos tünetek jelentkeztek náluk, ezért elhunytak a betegség következtében.

A lap megjegyzi, az oltatlan csecsemők (2-3 hónapos korig) a leginkább kiszolgáltatottak a betegségnek, és a statisztika is megerősíti azt, hogy a 0-1 éves korosztály a legfogékonyabb a köhögési rohamokkal járó, cseppfertőzéssel terjedő bakteriális fertőzésre (az összes esetszám 26%-a kerül ki a csecsemők közül). 

 

Címlapképünk illusztárció. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk