Mindig van lejjebb: az államtitkár válasza szerint azért nem kell 74 milliárd forint Magyarországnak, mert csak
luxembourg_2_top_story_lead.jpg

Mindig van lejjebb: az államtitkár válasza szerint azért nem kell 74 milliárd forint Magyarországnak, mert csak

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 25.

Belpol

Nem erőltette meg magát Palkovics államtitkára.

Ahogy arról a Magyar Narancs is beszámolt, a kormány 74 milliárd forintról mond le, mert nem kér a Norvég Alapból.

A kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2021 közötti időszakra az Európai Gazdasági Térség, de nem EU-tag három ország (Izland, Liechtenstein és Norvégia) kormányával az általuk finanszírozott projektek megvalósítására. Ez azt jelenti, hogy Magyarország mintegy 109 millió euró (37,5 milliárd forint) fejlesztési pénztől esett el.

Ezen felül még érkezhetett volna pénz a Norvég Alapból is, de megállapodás nélkül nem kaptunk semennyit a hét évre szánt 105,7 millió ból sem (36,4 milliárd forint). Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány összesen mintegy 74 milliárd forint támogatásról mondott le.

Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő ezért kérdést tett fel Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszternek. A politikus azt szerette volna megtudni, miért nem sikerült megállapodni a támogatásról, hogy tervezik-e aláírni a megállapodást és hogy a támogatás hiányában hogyan szeretnék támogatni a civil szervezeteket. Hasonló kérdéseket küldött Palkovicsnak Vadai Ágnes, a DK képviselője is.

Palkovics helyett államtitkára, Schanda Tamás válaszolt. Vagyis írt valamit, ami válasznak alig nevezhető, inkább csak szavak egymás után:

„Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakra járó források felhasználásnak feltételeit kétoldalú tárgylásokon határozzák meg a felek, amelyeket Együttműködési Megállapodásokban rögzítenek.

Magyarországgal még nem került sor az Együttműködési Megállapodások aláírására. Ennek megtörténte után nyílik lehetőség a Magyarországnak járó teljes forrás felhasználására.“

Az érvelés tehát: csak, mert.

Emlékezetes, a 2014-ben a magyar kormány beleszólást követelt abba, hogy miként osszák el nálunk Norvég Alap, illetve az EGT Alap a civil szervezeteket segítő forrásait. Ezeknél ugyanis az a gyakorlat, hogy a kormányoktól független szervezetek osztják szét a pénzeket. A támogatók azonban nem engedték, hogy a kormány döntsön, ezért azóta sem született megállapodás.

2009 és 2014 között 153 millió euró érkezett a két alapból Magyarországra.

Az érintett 15 ország közül egyébként Magyarország az egyetlen, amelyik nem kötött megállapodást, és így nem kapott támogatást 2014 óta.

Figyelmébe ajánljuk