Mit akar a kormány a Corvinusszal?
Corvinus_MTI1842_kicsi.jpg
Hernádi Zsolt fölfelé mutogat a Corvinuson

Mit akar a kormány a Corvinusszal?

Belpol

Nem feltétlenül következik az ingyenes férőhelyek visszaszorulása a Corvinus alapítványi fenntartásából, de azért sok a bizonytalanság az átalakulás körül. Még homályosabb, miként mozdítaná a kormány a piac irányába a teljes magyar felsőoktatást. Ajánló az e heti Magyar Narancsból.

Az alapítványi finanszírozás alapvetően különbözik a hallgatói létszám után automatikusan járó állami fejpénztől, normativitása, kiszámíthatósága is elvész, ami több oktatót nyugtalanít. Másik oldalról kérdés, szabadabb lesz-e az egyetem azáltal, hogy távolabb kerül az államtól. Többen arra számítanak, hogy a kormány a saját embereit ülteti az alapítvány kuratóriumába, így lényegében „leadja a kötelességét, miközben a beleszólási jogát megtartja”. Várható az is, hogy a szenátus hatáskörei irányítási-stratégiai kérdésekben továbbszűkülnek, ezért szeretné elérni az egyetemi szakszervezet, hogy a munkavállalói érdekképviselet az új vezető testületekben is helyet kapjon.

A Corvinus kiszervezésének megítélésekor egyébként is alapvető kérdés, elhisszük-e az Orbán-kormánynak, hogy nagyobb szabadságot akar adni az egyetemnek, miközben eddigi oktatáspolitikája a központosításról és a kontrollról szólt. „Ellentmondásos a helyzet, mert egyrészt a nagyobb függetlenséget hangsúlyozzák, másrészt azt, hogy a felsőoktatásnak a gazdaság alárendeltjeként kell működni” – véli egy forrásunk. Más szkeptikusok megjegyzik, a gazdasági szereplők bevonása, az üzleti modell felé mozdulás világtendencia, csakhogy ez nem ugyanazt jelenti Hollandiában, mint a NER-ben, ahol a gazdaság jelentős részben az államtól függ. Az alapítványi modell támogatói ezzel szemben úgy vélik, ha a kormány ki akarna szúrni az egyetemmel, ennél egyszerűbb eszközöket is választhatna. „Kívülről talán így látszik, de nem minden terület konfliktusos ebben az országban. Az egyetemi szférának rendszeres és jó munkakapcsolata van a minisztériumokkal” – mondja egy forrásunk. Ő inkább abban lát kockázatot, „lesz-e elegendő tudás, tehetség, vezetői képesség a Corvinusban ahhoz, hogy világszínvonalú egyetemet csináljunk. Mert ez az egyetlen elvárás”.

A teljes cikket a Magyar Narancs e heti számában olvashatják. Előfizetésre vagy digitális vásárlásra itt van lehetőség.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk