Pálinkás József: Az MTA-nak meg kell kapnia a kutatási pénzeket
palinkasjozsef.jpg

Pálinkás József: Az MTA-nak meg kell kapnia a kutatási pénzeket

  • narancs.hu
  • 2018. október 19.

Belpol

Az Akadémia előző elnökének határozott véleménye van az MTA körül kialakult konfliktusról.

Pálinkás József a hvg.hu-nak adott interjújában az oktatás helyzete mellett természetesen arról is beszél, hogy mi a véleménye arról, hogy a kormány elvonná az MTA támogatásának jelentős részét.

Mint fogalmaz, elég határozott véleménye van az Akadémián zajló folyamatokról.

„Azt, ami történt, úgy lehet megoldani, hogy az MTA megkapja 2019-re a kutatóintézetei működtetéséhez szükséges összeget. Azt nem tudom elfogadni, és nem is látom működőképesnek, hogy egy intézménynek van egy fenntartási kötelezettsége, de a forrás más helyütt van.”

Azt, hogy egységes pályázati rendszer jöjjön létre, el tudja fogadni, de akkor „teljes transzparenciára van szükség, hogy valódi versenyben történjen. Ha nincs verseny, az gyakorlatilag a tudomány halála”.

„Amikor mi pályázatokat kezeltünk, akkor a hivatal csak az adminisztratív feladatokat látta el, azt, hogy melyik kutatási területre, mely kutatási programra adjon pénzt a hivatal, azt nem a hivatal és a hivatalnokok döntötték el, hanem a hozzáértő tudományos közösség. Ennek a továbbiakban is így kell lennie, a kiválasztásnál az Akadémiának, az egyetemeknek kell döntő szerepet biztosítani.”

Figyelmébe ajánljuk