Müller Cecília: csak az egészséges, tünetmentes gyerekeket vigyék óvodába, bölcsödébe

  • narancs.hu
  • 2020. május 25.

Belpol

Júniustól pedig újraindulnak a szűrővizsgálatok is.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nyitotta az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóját. Tállai ismertette a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a hiteltörlesztési moratórium részleteit.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt napon 15 új fertőzést igazoltak, így már 3756 ember fertőződött meg. Viszont elértük azt a pontot, amikor elmondható, hogy magasabb a gyógyultak, mint az aktív fertőzöttek száma. Müller szerint a járvány lecsengő szakaszában járunk.

Müller beszélt az óvodák és bölcsődék megnyitásáról is, elmondta, hogy a szülők dönthetnek úgy, hogy nem viszik be a gyereket, ez esetben az igazolt hiányzásnak minősül. Az intézmények felkészültek a gyerekek fogadására, megtörténtek a fertőtlenítő nagytakarítások. Kiemelte, hogy a legfontosabb, hogy az intézményben mindenki egészséges legyen: tehát ha tüneteket mutat vagy beteg akár a dolgozó, a pedagógus, a gyerek vagy a szülő, akkor ne menjen az intézménybe.

A gyerekek megérkezésekor el kell kerülni a tumultust, figyelni kell a távolság betartására. Emellett emlékeztetett, hogy az intézmények pontos házirendje, a belépés, a gyerekek beengedésének rendje mindenhol szabályozott.

Müller bejelentette, hogy június 1-től a népegészségügyi szűrések újraindulnak, a rákszűrés vizsgálatok szokásos rend szerinti visszavezetését és megkezdik. A vizsgálatok során természetesen szem előtt kell tartani a járványhelyzetre vonatkozó óvintézkedéseket.

Figyelmébe ajánljuk