Navracsics az Index-ügyről: "Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot"

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 8.

Belpol

Úgy fogalmazott, nem ő távolodott el, hanem "a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra".

"Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot" – mondta Navracsics Tibor a Népszavának adott interjúban.

A volt uniós biztos az Index-szel történtekről azt mondta, hogy nem ismeri részleteiben a történetet, bár rengeteg cikket olvasott róla. "De semmi plusz tudásom nincs. Az önlábon lövéstől a teljes kormányzati beavatkozásig terjed az értelmezések sora, én nem tudom, melyik lehet az igazság."

De azt is hozzátette, nem ismer "a magyar demokrácia életéből olyan periódust, amikor ne lehetett volna aggodalmakat megfogalmazni akár jobbról, akár balról. De ez jó is, mert ébren tartja a demokrácia életösztönét."

Az interjúban egyebek mellett Navracsics arra, hogy Lázár Jánoshoz hasonlóan ő maga is kikerült a Fidesz hatalmi centrumából, úgy reagált, hogy nem ő távolodott el, hanem "a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra."

"Most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől. Jeleznie kéne a párt immunrendszerének – s ez jelölhetné ki a határt is – , hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak."

Navracsics elmondása szerint rendszeresen beszél Orbán Viktorral. Bár vannak közöttük véleménykülönbségek, és a napi pártpolitikai dolgokról nem ugyanazt gondolják, szerinte mindketten ugyanolyan Magyarországot szeretnének: "egy társadalmilag összetartó, öngondoskodásra képes, versenyképes országot."

Arra a felvetésre, hogy a "társadalmilag összetartó" ugyanazt jelenti-e, mint az, hogy "aki "nincs velünk, az nincs", Navracsics csak annyit mondott, "Orbán Viktor éppen az Európai Parlamentben mondta, hogy soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akik másképp gondolkodnak, mint ő…"

Neked ajánljuk