Nem kérhetnek vizsgálatot pedagógiai szakszolgálatnál a szülők, hogy alkalmas-e a gyerekük az első osztályra

  • narancs.hu
  • 2020. január 8.

Belpol

Módosították a kormányrendeletet.

Nem kérhetnek vizsgálatot a pedagógiai szakszolgálatoknél az óvodapedagógusok, szülők, illetve intézményvezetők arról, hogy alkalmas-e a gyerek az első osztályra, ugyanis módosították a kormányrendeletet – írja a Népszava.

A köznevelési törvényt úgy írták meg, hogy minden hatodik életévét az adott év augusztus 31-ig betöltő gyerekeknek kötelezően iskolába kell mennie. Ugyanakkor, ha a szülő azt szeretné, hogy a gyereke további egy tanévig óvodában maradhasson, az Oktatási Hivatalhoz (OH) kell kérelmet benyújtania. Januártól csak ez az intézmény dönthet ebben a kérdésben.

Alapszabályként a kérelmeket január 15-ig kell megküldeni, de idén átmenetileg január 31-re módosították a határidőt. A szülőknek eddig van lehetőségük arra, hogy iskolahalasztársól szóló szakvéleményt szerezzenek a pedagógiai szakszolgálattól, akkor nem kell külön az OH-hoz kérelmet benyújtaniuk.

Viszont a rendeletmódosítás miatt csak 2019. december 31-ig volt lehetőségük arra, hogy iskolaérettségi vizsgálatot kérjenek, viszont ebben az időintervallumban már lehetetlen volt olyan időpontot kérni, amellyel az eredmény kiértékelése, szakvélemény kiállítása befejezhető január 31-ig.

Figyelmébe ajánljuk