Nem lesz ott Strasbourgban a homofób törvény EP-vitáján Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2021. július 6.

Belpol

Novák Katalin szerint majd Hidvéghi Balázs és Győri Enikő szólal fel a vitában.

Nem megy el Strasbourgba az EP-vitára Orbán Viktor, amit a homofób törvényről rendeznek, írja az atv.hu.

A lap kérdésére Novák Katalin a keddi, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs utáni sajtótájékoztatón azt mondta:

Valóban a holnapi napon lesz az Európai Parlamentben egy vita, ahol napirendre tűzték a gyermekvédelmi törvényünket. Ami érdekes, hogy még a hivatalos dokumentumot nem is láttuk, a képviselőink a Politico internetes portálról értesülhettek arról, hogy lesz egy határozattervezet, de ezt tegnap estig még nem töltötték fel a hivatalos rendszerbe.

A miniszter azt is hozzátette, hogy szerinte "sajnálatos módon nagyon kevesen ismerik a tényleges tartalmát ennek a jogszabálynak. Még egyszer hangsúlyozom, a gyermekekről van szó, tehát 18 év felettiekre egyáltalán nem vonatkozik ez a jogszabálycsomag. A megszületett döntések kizárólagosan a gyermekek védelme érdekében születtek". Majd elmondta, hogy a vitában ott lesznek az európai parlamenti képviselők, és úgy tudja, hogy Hidvéghi Balázs és Győri Enikő szólal majd fel a vitában.

Novák a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy "itt egy statáriális döntést szeretnének elérni a vád megfogalmazását megelőzően, ami úgy tűnik, hogy az Európai Unió különböző intézményeinek egyre inkább bevett gyakorlat. Egy politikai akcióról van szó".

Az ATV-nek azt is elmondta a miniszter, hogy tudomása szerint van egy olyan határozattervezet, amit az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciója már megfogalmazott, és az a nemzeti szuverenitás jegyében született és a nemzeti hatáskörök védelmét tartalmazza. Ehhez a nyilatkozathoz csatlakoznak majd a a Fidesz képviselői is.

Novák Katalin kijelentette, hogy nem ismerik a pontos szövegét az Európai Parlamenti határozattervezetnek. "Mi is láttunk kiszivárgott dokumentumokat. Hogyha a kiszivárgott dokumentumból indulunk ki, ott egészen érdekes és újszerű dolgok vannak, például az is, hogy ha megfelelő lépések nem történnek az uniós intézmények részéről, akkor az EU-tagállamokat szólítja fel az Európai Parlament arra, hogy ők lépjenek fel különböző szankciókkal vagy ők cselekedjenek. Ez eddig még nem volt gyakorlat az Európai Parlamentben".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.