Nem rongálás, ha kifested a széttöredezett járdát

  • narancs.hu
  • 2023. június 9.

Belpol

Alkotányos jog megmutatni, ha valami szar. A végzés jogerős.

Jogerős végzésben mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy véleménynyilvánításnak és nem rongálásnak számít repedező járdák kiszínezése. A járdaszínezés pedig nem veszélyes a társadalomra nézve, ezért nem is szabálysértés.

Lass Andrea, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt paszivistája Erzsébetvárosban, ezen belül is a Damjanich utca 15. előtt festette le négy színűre a repedezett járdát három társával együtt, a tavaly nyári időközi választás előtti kampányban. Rendőrök érkeztek a helyszínre, igazoltatták őket, majd mindegyikükkel szemben szabálysértési eljárást indítottak. Az érintetteket a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az eljárás során.  

A jogerős végzés indoklása elsősorban a 2019-es alkotmánybírósági határozatra épül, amely kimondja, hogy egy büntető- vagy szabálysértési ügy megítélésénél mindenképpen meg kell vizsgálni azt, hogy a cselekmény vajon védett alapjoggyakorlásnak minősül-e. A politikai véleménynyilvánítást és a tágabban vett véleménynyilvánítási szabadságot az Alaptörvény is védi. A mostani jogerős végzés lépésről lépésre levezeti, hogy miért nem tekinthető szabálysértésnek, ha kritikai céllal járdákat festenek négyszínűre. „Az érintett járdaszakasz befestése nem okozott maradandó állagsérelmet az érintett felületen, és objektív módon is alkalmas volt az üzenet közvetítésére”.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint példaszerű döntés született. Az utóbbi időszakban a kormányplakátok átragasztása ügyében hozott döntésekből feltűnően hiányzott a cselekmények alkotmányos szempontú vizsgálata, ami aggasztó a polgárok, különösen a véleménynyilvánítási szabadságukkal élni kívánók számára. "Bízunk benne, hogy ez a veszélyes tendencia meg fog fordulni ennek a határozatnak a hatására is” – mondta Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk