Nem végeztek koronavírus-tesztet az Irakból hazaérkező honvédeken

Belpol

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az állomány tagjai otthoni elkülönítésben lesznek 14 napig, majd „visszaszűrésen” vesznek részt.

„Az állomány tagjainál koronavírus-fertőzés gyanúja sem a műveleti területen való tartózkodás, sem az itthoni tartózkodásuk ideje alatt nem merült fel. A hazaérkezésüket követően egészségügyi szűrésen estek át, de a fentiek miatt nem volt szükséges a koronavírus-teszt elvégzése” – közölte a HM sajtóosztálya a Narancs.hu megkeresésére.

Tegnap megírtuk, hogy március 15-én hazaérkeztek az Irakban szolgáló magyar honvédek (kurd katonákat képeztek ki). Irakban jelenleg 193 koronavírus-fertőzött van, és 13 elhunyt a járványban a hivatalos adatok alapján. A múlt vasárnap közölt minisztériumi tájékoztatás szerint a szigorú és folyamatos egészségügyi vizsgálatok miatt nem kellett hatósági karanténba vonulniuk, de a megérkezésüktől számítva 14 napig nem hagyhatják el az otthonukat.

Hazajöttek Irakból a honvédek, de nem tudni, végeztek-e rajtuk koronavírus-tesztet

A hivatalos tájékoztatás szerint „szigorú és folyamatos" vizsgálatokon estek át, aztán hazamehettek. „Az új koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelem jegyében elrendelt járványügyi rendszabályok szigorú betartása mellett, a Magyar Honvédség Airbus A-319-es szállítógépével érkeztek haza féléves külszolgálatuk leteltével, március 15-én délután az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) kilencedik váltásának tagjai" – olvasható a Honvédelem.hu-n, amire egy honvédségi körökben otthonosan mozgó forrásunk hívta fel a figyelmünket.

Nem ártott volna a teszt

„A járvány ezen fázisában nincs szükség a hatósági intézkedési karantén fenntartására. A honvédek feltehetőleg tudják, hogy a hazaengedésüket követő napokban ténylegesen otthon kell tartózkodniuk, és oda kell figyelniük a hozzátartozóikra, továbbá az egészségügyi állapotukat ellenőrzik” – mondta megkeresésünkre Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos, aki szerint tehát a házi karantén megfelelő megoldás a honvédek esetében.

A HM szerint az állomány tagjai otthoni elkülönítésben, megfigyelés alatt vannak a hazaérkezést követő 14 napban. Ezután a kecskeméti repülőkórházban – mint minden misszióból visszatért katona – egy úgynevezett visszaszűrésen vesznek részt, csak ezt követően léphetnek szolgálatba.

Ugyanakkor Falus szerint minden veszélyeztetett területről hazaérkezett személy esetében indokolt koronavírus-tesztet elvégezni. A Honvédségnek van saját egészségügyi apparátusa, elvben lehetősége is, hogy ezt megtegye, viszont most erre nem került sor. A minisztérium erre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, a hazautazás megtervezése és megszervezése során a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálata figyelembe vette a WHO ajánlásait, az egészségügyi felderítési adatokat, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ Egészségügyi Haderővédelmi részlegének elemzéseit, a helyi missziós előírásokat. „A műveleti területen szigorú járványügyi megelőző intézkedéseket vezettek be. A feladat végrehajtása során az abban résztvevők mindannyian egészségesek voltak” – fogalmaz közleményében a tárca.

Figyelmébe ajánljuk