Nemcsak Ángyán József és Mellár Tamás, hanem Solymosi Frigyes is kilépett a Professzorok Batthyány Köréből

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 8.

Belpol

Ángyán József és Solymosi Frigyes kilépett a Professzorok Batthyány Köréből, miután az egyesület a kormány mögé állt a kvótanépszavazási kampányban. A távozók szerint a professzorok elárulták kezdeti céljaikat és értékeiket.

Mellár Tamás és Ángyán József után immár a harmadik, a szélesebb nyilvánosság előtt is ismert értelmiségi hagyta ott a Professzorok Batthyány Körét (PBK). Ángyán és Solymosi számára a kvótanépszavazás feltétlen támogatása volt az utolsó csepp a pohárban. (Mellár jóval korábban távozott már a körből.) Az eredeti felvetés ugyanis az volt, hogy kritizálni kellene a kormányzati plakátkampány leegyszerűsítő és manipulatív üzeneteit – a végén a PBK augusztus 22-i nyilatkozata mégis hitet tett a kormányzati álláspont, az október 2-i „nem” szavazat mellett, és még a „Tudta?” felütésű plakátok retorikai fogásait, szóhasználatát is szolgai módon átvette.

Solymosi Frigyes

Solymosi Frigyes

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Ángyán a nyaralásából hazatérve már csak a kész nyilatkozattal találkozott, ezt pedig olyannyira szervilisnek, a saját értékrendjével annyira ellentétesnek tartotta, hogy azonnal kilépett a körből. Néhány nappal később követte őt Solymosi Frigyes kémikus, Széchenyi-díjas professzor, aki 1995-ben a PBK alapító tagja volt. „Vallom, hogy egy értelmiséginek kötelessége bírálni pártját és kormányát is” – indokolta döntését lapunknak Solymosi. Az akadémikus publicisztikáiban jó tíz éve kritizálja a polgári oldal politizálását és a PBK irányvonalát; már 2006-ban antidemokratikus tendenciákat látott a Fideszben, Orbán Viktornak pedig azt írta, „térjél vissza önmagadhoz”. Kilépési nyilatkozata szerint bírálataival mindeddig csak „a (szélső)jobboldal támadásait” sikerült kiváltania.

További részletek a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk