Németh Miklós: „Dossziékkal tartotta sakkban az embereket, ahogyan Kádár is”

Belpol

Grósz Károly lehallhatta a miniszterelnöki szobáját, Kádár utálta, ha szóba került 56, Horn Gyula dossziékkal zsarolta az embereit - meglepő őszinteséggel beszélt a közelmúltról a XXI. századnak Kádár-korszak utolsó és a rendszerváltás első kormányfője.

„Lehivatott a szobájába. Azt mondta, érti a helyzetet, és ugyan Moszkván keresztül rövidebb lenne az út, de azt az elvtársak félreértenék” – mondta a Kádár Jánossal való első találkozásáról Németh Miklós a XXI. századnak adott interjújában, amiben felidézte, milyen folyamatok zajlottak az állampártban az 1980-as években, hogyan fulladt ki a szocialistának nevezett rendszer.

Magyarország korábbi miniszterelnöke - aki a Minisztertanács 13. elnökeként a Kádár-kor utolsó, az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság kormányfőjeként az új politikai rendszer első miniszterelnöke volt - rendhagyó interjúban mesélt többek között arról, hogy a nyolcvanas évek elején egy hitelfelvétel miatt kezdett el tárgyalni a kínai állammal, ezért kérette magához Kádár. Később azért, hogy a szovjet „elvtársak meg ne tudják”, Rómán keresztül, Mumbait érintve repültek Pekingbe. „A lényeg, hogy végül a 100 milliós keret a rendelkezésünkre állt” – mondta. A XXI. század a kedd este adta le a Németh-tel készült interjút.

Kádár János, az íróasztalánál.

Kádár János, az íróasztalánál.

 

Csernobil, Gorbacsov és 56

Németh 1986-ban osztályvezető-helyettesi beosztásban volt az MSZMP gazdaságpolitikai osztályán, ezért többször megjárta Moszkvát. Április közepén a pártakadémián acélozta orosz nyelvtudását, amikor egyszer félrehívta egy Ludmilla névre hallgató nyelvtanár, majd vörösbort kért tőle.

„Meglepődtem a kérésén. Miért pont vörösbort? Csak hebegett, habogott, majd suttogva elmesélte: az a pletyka járja, hogy egy hatalmas erőműrobbanás történt Ukrajnában” – így értesült Németh a csernobili atomkatasztrófáról. A nőnek azért kellett a vörösbor, mert úgy tudta, segít a gyerekeknek a nukleáris hatások leküzdésében. „Nem zárták ki, hogy a szélirány egy része Magyarország felé viszi a hordalékot. Ez aggasztóvá tette a helyzetet” – mesélte.

Németh Miklós Mihail Szergejevics Gorbacsovval, a Szovjetunió egykori elnökével Magyarországon találkozott, amikor az orosz politikus még mezőgazdasági titkár volt. Pár napot töltöttek együtt, olykor az is előfordult, hogy egy autóval utaztak. „Akkor még jól beszéltem oroszul. Arra volt kíváncsi, hogy az istenben van az, hogy egy ilyen kis ország, 15-18 millió ember kajáját meg tudja termelni?” – mesélte.

Németh azt is elmondta: Kádár nem volt éppen túl jó véleményen Gorbacsovról. „Ez az ember, az eszme elárulója és sírásója” – fejtette ki egyszer álláspontját a magyar pártállam első számú vezetője Németh Miklósnak. A két politikus sokat beszélgettek, a Kádár János mindig egy ujjnyi whiskeyt ivott, amikor lazított.

Németh arra lett figyelmes, hogy amikor a találkozókon szóba került az 1956-os forradalom, akkor a zsebórájához nyúlt és azt mondta: „elment az idő, köszönöm szépen”, majd felállt és elment. „56 mindig kihúzta nála a gyufát” – szögezte le Németh Miklós.

Horn Gyula

Horn Gyula felszólal

 

Horn, Grósz, Antall és a poloskák

Németh nemcsak a Kádárról beszélt az interjúban: elmesélte, hogy sokszor meglátogatta Horn Gyulát, aki egyszer azt mondta neki: „Miki, a mieink jobban lopnak, mint az MDF-esek, akarod látni?”, majd a páncélszekrénye felé vette az irányt. „Dossziékkal tartotta sakkban az embereket, ahogyan Kádár is” – mesélte Németh. „Ekkor azt mondtam neki: régen rossz, ha te így ezzel... A páncélban nem ilyen dolgoknak kellene lennie”.

Németh Miklós nem ápolt túl baráti viszonyt Grósz Károllyal, az MSZMP egykori főtitkárával, Kádár János utódjával. – „Grósz gonosz ember volt?” – „Sokan így jellemezték, igen.” – „És ön?” – „Nem szeretett egyenesen beszélni. Le kellett fejteni, hogy mit akar mondani” –  mesélte.

A korábbi miniszterelnök arról is beszámolt, hogy Grósz bepoloskáztatta a miniszterelnöki szobát, amikor ő volt a kormányfő. „Én bennehagyattam ezeket a lehallgatókat. Sőt, Antall Józsefnek is megmutattam, hogy hol vannak. Azt mondtam neki: »azt csinálsz vele, amit akarsz!«” – mondta.

Németh elmondta, két poloska a falban, egy a szekrényajtó mögött volt elrejtve. Miután ez számára kiderült, technikusok elmagyarázták neki, hogy mikor vannak bekapcsolva a készülékek.  – „Meg tudta téveszteni a Grószt?” – „Attól kezdve, mikor ez világos volt, már érdemben a saját szobámban nem készíthettünk elő semmit, a hivatalos találkozókat leszámítva. De ha akartunk, akkor fals információt küldtünk a csatornán” – felelte Németh Miklós.

(Borítókép: Németh Miklós volt miniszterelnök budapesti otthonában 2014. március 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Figyelmébe ajánljuk