Nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette Mészárosék banki fúzióját Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2020. december 10.

Belpol

A Gazdasági Versenyhivatal így meg sem vizsgálhatja az üzletet.

A szerda esti Magyar Közlönyben szúrta ki a 444.hu azt az Orbán Viktor aláírásával ellátott rendeletet, amelynek értelmében „a BUDAPEST Hitel- és Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság, az MKB Bank Nyrt. és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság részvényeinek a Magyar Bankholding Zártkörűen Működő Részvénytársaság általi megszerzése” nemzetstratégiai jelentőségűvé válik.

Vagyis a kormányközeli szereplők által birtokolt, eddig különálló bankcsoportokból létrejövő, ezzel egyből az ország második legnagyobb pénzintézetévé váló Magyar Bankholding Zrt. mögötti üzletet a résztvevőknek nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalnak, a GVH pedig hatáskör hiányában nem is vizsgálhatja meg a cégek összeolvadását.

A résztvevő bankok közül az MKB-ban Mészáros Lőrincnek 48 százaléknyi tulajdonrésze van, a cég egyharmadát pedig tavaly vette meg a Mészárossal szoros üzleti kapcsolatban lévő, és nyáron Szijjártó Péter külügyminiszter luxusyachtozása kapcsán ismertté vált Szíjj Lászlótól egy szolnoki magánszemély tulajdonában lévő magántőkealap. Az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. irányítója a Mészárossal szintén közeli kapcsolatot ápoló, egyben a TV2-t is birtokló Vida József. A Budapest Banknak pedig a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a kizárólagos állami tulajdonosa.

Az így létrejövő bankcsoport konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot.

A Magyar Közlönyben kiadott indoklás szerint „a  magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében – közérdekből” minősíti a fúziót nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak a miniszterelnök.

Mint ismeretes, hasonló módon jött létre a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) 2018 szeptemberében, és csakúgy, mint most, a Gazdasági Versenyhivatal akkor sem vizsgálhatta ki az ügyletet.

Mészáros Lőrinc legutóbb múlt héten nyert el egy tízmilliárdos állami projektet a gödi vízközmű hálózat fejlesztésére, ahogy erről lapunk is beszámolt.

Figyelmébe ajánljuk