Népszava: Sokan csak bérük egy részét kapták meg a Honvédkórházban az átszervezés óta

  • narancs.hu
  • 2023. március 10.

Belpol

Nem megy zökkenőmentesen az intézmény kettéosztása.

A januári átszervezés után többek még mindig csak várnak az első bérfizetésre a Honvédkórházban. Több mint kétezren pedig kaptak ugyan valamekkora összeget a számlájukra, de nem annyit, amennyi szerintük havi illetményként járna – jelezték intézményi dolgozók a Népszavának.

A lap értesülései szerint voltak ápolók, akik 60-100-130 ezer forinttal kaptak kevesebbet. Sőt az egyik fiatal orvosnak mindössze 23 ezer forintot utaltak havi bérként. Úgy tudni, az esetek túlnyomó többségében a pótlékokat, béren kívüli juttatásokat nem utalták az érintetteknek.

Elek Norbert, a Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője elmondta, eddig két bérfizetés volt, ám egyszer sem sikerült pontosan elszámolni a járandóságokat. Mint megemlítette,

most annak a 3000 embernek a bérelszámolásával vannak gondok, akik az intézmény átalakítása előtt civilként honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, januártól pedig szolgálati jogviszonyba kerültek.

Hozzátette: úgy tűnik az intézmény átalakításakor tett ígéret, hogy nem fog csökkenni a szolgálati jogviszonyba kerülő alkalmazottak illetménye, nem tartható, de gondok vannak a besorolásokkal is.

Január elsejétől a Honvédkórházat kettéosztották. Egyik része maradt a honvédség felügyelete alatt, a civilekkel kapcsolatos feladatait új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház nevű szervezet vette át. Az újonnan létrejövő intézmény irányítása a belügyminiszterhez került, a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő orvosok, szakdolgozók és egyéb nem katonai alkalmazottak pedig szolgálati jogviszonyban folytatják.

A lap megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is. Az OKFŐ hivatalának válasza szerint: „Az átállás során észlelt problémák kezelése megtörtént, téves adminisztráció miatt nem érhet hátrány egyetlen foglalkoztatottat sem. Az esetlegesen elmaradt járandóságokat hóközi kifizetés keretében utalják a számlákra.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk