Népszavazást kezdeményez a megfigyelési botrány miatt a Momentum

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 5.

Belpol

A párt öt kérdést nyújt be. Azt szeretnék, ha nem Varga Judit, hanem egy független bírói szerv adna engedélyt a lehallgatásokra. 

Tendencia, hogy kémszoftvereket vásárol a magyar kormány, viszont most kiderült, hogy politikusokat, újságírókat, üzletembereket figyelnek meg. Nem jogállamban élünk, ezért nem mondanak le, így

a Momentum népszavazási kezdeményezést nyújt be a Nemzet Választási Irodához

– közölte Tompos Márton, a párt szóvivője. 

Hajnal Miklós hozzátette, a Momentum történetének kezdete óta szeretné elérni a demokrácia helyreállítását, amihez nincs jobb eszköz a népszavazásnál. A párt elnökségi tagjának tájékoztatása szerint a Pegasus-ügyben változást akarnak kikényszeríteni, ami az elmúlt évek egyik legsúlyosabb botránya, ugyanis a kormány az emberek magánéletét sértette meg. 

Öt különböző kérdést nyújt be a párt, melyek arra fókuszálnak, hogy hogyan lehetne szigorítani a jelenlegi, lehallgatásokra vonatkozó eljárásrendet. Ugyanis Hajnal szerint Varga Judit igazságügyi miniszter azzal takarózik, hogy a szabályok szerint járt el, ami azt is jelenti, hogy a szabályok lazák Magyarországon.

A Momentum el akarja venni Vargától a jogot, hogy jóváhagyja a lehallgatásokat a titkosszolgálatoknak, és független bírói szervhez adnák ennek lehetőségét.

A Momentum öt népszavazási kérdése az alábbi:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  • Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni. A megfigyelési botrányhoz fűződő összes cikkünket itt elolvashatja!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?