Hónapokig megfigyeltek a Pegasusszal egy korrupciós ügyeken is dolgozó magyar bűnügyi újságírót

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 2.

Belpol

Csikász Brigittát, a Blikk és az Átlátszó újságíróját.

2019. áprilisa és novembere között figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát – írja Direkt36 tényfeltáró sorozatának legfrissebb cikkében. A lap közlése szerint az újságíró telefonjának technikai elemzése egyértelműen kimutatta a kémszoftver nyomait.

A készülék vizsgálatát a Direkt36 az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével végezte el, miután Csikász telefonszáma is felbukkant azon a több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó listán, ami állítólag a Pegasus kémprogramot kifejlesztő NSO nevű izraeli cég ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. És bár a listán való szereplés nem feltétlenül jelenti azt, hogy sikeresen fel is törték a Pegasusszal az adott számhoz tartozó mobiltelefont, a portál hangsúlyozza, hogy az AI technikai elemzése Csikász esetében már sokadszorra igazolta be a gyanút.

Az újságíró a Direkt36-nak elmondta, évekkel korábban kapott olyan figyelmeztetéseket, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják. A Pegasusszal történő megfigyelése idején az Átlátszónál dolgozott, jelenleg pedig a Blikknél ír politikusok és hatóságok visszaéléseiről vagy korrupciógyanús ügyeiről.

A lap szerint Csikász a megfigyelése idején olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről írt, amelyek esetében az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok nem jártak az ügyek végére.

Az újságíró telefonját a 2019-es 7 hónap alatt többször is feltörték. A szakértők arra is találtak bizonyítékot, hogy Csikászt ugyanazok figyelték meg, mint akik Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, a Direkt36 újságíróit: a három riporter telefonja ellen ugyanis legalább egy alkalommal ugyanabból az iMessage-fiókból intéztek támadást.

(Direkt36)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?