Nézőpont: A magyarok 73 százaléka támogatja a kétféle benzinárat

  • narancs.hu
  • 2022. június 17.

Belpol

A kormányközeli közvélemény-kutató mérése szerint a többség elégedett azzal, hogy a külföldi rendszámúak ne élhessenek a benzinárstoppal.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a magyar választók 73 százaléka egyetért azzal, hogy csak a magyar rendszámmal rendelkező autókba lehessen kedvezményes áron üzemanyagot vásárolni.

A mérés szerint a kormánypárti szavazók 87 százaléka és a baloldali szavazók 53 százaléka támogatja az intézkedést. "A kormányzati lépés minden társadalmi csoportban erős támogatással bír, ami erős felhatalmazást jelent a Brüsszellel folytatott vitában" - teszik hozzá. Azt ugyan azért nehéz elképzelni, hogy egy közvélemény-kutatás eredménye meghatná az EU-t, ugyanis az Unió belső piacért felelős biztosa hivatalos felszólításában már múlt héten erősen állást foglalt amellett, hogy a külföldi rendszámúak számára emelt áron biztosított benzin közvetett diszkriminációnak minősül és ellentétes az uniós szabályokkal.

A 2022. június 7-9. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült kutatásból az derült még ki, hogy  

  • a magyar választók közel háromnegyede (73 százalék) támogatja, hogy csak a magyar rendszámmal rendelkező autókba lehessen kedvezményes árú üzemanyagot vásárolni.
  • A válaszadóknak egyötöde (21 százalék) nem ért egyet az intézkedéssel.
  • A kormánypárti szavazók körében döntő többségben vannak az intézkedés támogatói (87 százalék) az azt inkább elutasítókkal szemben (10 százalék).
  • A baloldali szavazók körében szintén többségben vannak a kormányzati intézkedéssel egyetértők (53 százalék), mint akik nem értenek egyet vele (39 százalék).
  • A kettős benzinár megítélésében nincs jelentős különbség a fővárosi és a vidéki szavazók véleménye között: míg a budapestiek 70 százaléka támogatja és 24 százaléka ellenzi, addig a Budapesten kívül élők 73 százaléka ért egyet és mindössze 21 százaléka nem ért egyet az intézkedéssel.

A közvélemény-kutatás eredményének nyilvános megjelenése előtt tegnap már Orbán Viktor bejelentette, hogy októberig megmarad a benzinárstop.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk