Novák Katalin oda ment, ahol elnök még nem járt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 8.

Belpol

Nógrád megyei kistelepülésekre látogatott, „ahová kevesebb fény jut”.

Irányítsuk oda a reflektort, ahova kevesebb fény jut – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Nógrád Megyei Hírlapnak adott szombati interjúban, amelyet a Magyar Távirati Iroda is szemlézett.

A megyei hírlap – amely az elnöki látogatás állomásairól 22 cikkben számolt be – az interjú elején azt írja az elnökről, „három nap, huszonegy program, több száz kézfogás, ezernyi közös fotó és számtalan közvetlen hangvételű beszélgetés után is ugyanolyan lelkesedéssel nyilatkozott Nógrádról, mint érkezése napján”.

Az államfő többek közt arról beszélt, a három nap alatt több olyan kistelepülésen járt, ahol korábban köztársasági elnök még nem, s ez láthatóan sokat jelentett az ott élőknek. A köztársasági elnök azt szeretné, ha egyre többen tudnának Nógrádra rejtett erőforrásként tekinteni. Ha van támogatás és megfelelő figyelem, akkor a nógrádiak is meg tudják mutatni, mekkora erő van ebben a vidékben, amely egyre erősödik, és sok a rejtett tartaléka.

A kérdésre, ami arra utalt, hogy a megye lakossága az átlagosnál jobban fogy és öregszik, a köztársasági elnök azt mondta:

meg kell teremteni azokat a körülményeket, infrastrukturális feltételeket, amelyek lehetővé teszik egy kistelepülésen élő számára is, hogy részese maradjon az ország vérkeringésének,

kultúrához jusson, hogy legyenek számára elérhetőek különböző szolgáltatások, a gyerekei megfelelő minőségű oktatásban részesüljenek, hogy legyen előtte perspektíva.

Mint mondta, erre egyre több jó példa van országszerte és Nógrádban is, a kormány részéről pedig megvan a szándék a vidéki Magyarország erősítésére.

A társadalmi problémákról, többek között a vármegyét érintő alacsony iskolázottságról szólva kifejtette: ahhoz, hogy a tanulatlanságot iskolázottság, a munkanélküliséget magas foglalkoztatás váltsa, a családalapításhoz pedig felelősségérzet kapcsolódjon, kellenek a segítők és kell a segítségre szorulók elszántsága is.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy mindannyiunknak van dolga azokkal, akik Magyarországon nehéz körülmények között élnek.

Novák Katalin a közfoglalkoztatást olyan eszköznek nevezte, amely segít vissza- vagy rátérni a munka világába vezető útra, megtapasztalni azt, hogy mit jelent fizetésért dolgozni, utána adózni, aztán adókedvezményekkel élni akár a gyermekek után. Ez is egyfajta tudatossághoz vezet. A honvédségre vonatkozó kérdésre elmondta többek között, hogy

remélhetőleg sok emberhez eljut az Irány a Sereg! toborzókampány, az önkéntes tartalékos rendszer pedig szinte bárki számára nyitott.

A köztársasági elnök meghallgatta a vármegye vezetőinek terveit arról, hogyan tehetik Nógrádot vonzóbbá turisztikai szempontból. Mint mondta, bízik benne, hogy megfelelő források biztosítása mellett Nógrád még jobban felírja majd magát Magyarország turisztikai térképére.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, mit gondol Novák Katalin, „milyen szimbolikus és gyakorlati jelentőséggel” bír az emberek számára az, hogy kezet fogtak vele. Ezt válaszolta: „Ezek minősített pillanatok nekem is. Kézfogáskor van egy olyan másodperc, amikor egymás szemébe tudunk nézni, és ezt a pillanatot utána haza tudjuk vinni magunkkal. Nekem sok ilyen emlék adatott az elmúlt három napban, és abban bízom, hogy a kézfogás másik oldalán is meg tudják őrizni ennek a pillanatnak az emlékét.

Szükségünk van a hétköznapokban is egy-egy ilyen őszinte, bizalommal teli egymásra tekintésre.

Ha nyitottan és kölcsönös tisztelettel nézünk egymás szemébe, akkor hosszú távon sem arra figyelünk majd, ami elválaszt bennünket, ami vitára adhat okot, hanem arra, ami összeköti ezt a nemzetet, ami az összetartozásunkat adja.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk