Nyitott körzetek: Békés - Nem minden kolbászfesztivál

Belpol

A hét Békés megyei egyéni választókerületből mindössze egy helyen, Szarvason dőlt el a küzdelem - a Fidesz javára. Van, ahol a második helyen fordulók helyzete kedvezőbb.
A hét Békés megyei egyéni választókerületből mindössze egy helyen, Szarvason dőlt el a küzdelem - a Fidesz javára. Van, ahol a második helyen fordulók helyzete kedvezőbb.

A területi listás voksolás enyhe szoci győzelmet hozott az áradó Körösök mentén. A kevésbé polgárosult délkelet-alföldi tájon nem okozott meglepetést, hogy a megyei listán a Magyar Demokrata Fórum megelőzte az SZDSZ-t. A még nyitott viharsarki körzetek közül háromban az MSZP, háromban a Fidesz jelöltjei vezetnek.

A Fidesz Békés megyei vezetői, élükön Domokos Lászlóval, aki már az első fordulóban megszerezte a mandátumot a szarvasi körzetben, arról győzködik magukat és a népet, hogy akár 6-1-re is győzhetnek az egyéni kerületekben. Veress József, a szocialisták békési elnöke 4-3-as eredményt prognosztizál a maguk javára. Ebbe még annak is bele kellene férnie, hogy Békésen (3. sz. választókerület) a fideszes Erdős Norbert több mint háromezer szavazattal vezet Varga Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés szocialista elnöke előtt, s a jobbos irányultságú vidéken csoda kellene a fordításhoz. Még úgy is, hogy a harmadik helyen végzett, közel háromezer voksot szerzett MDF-es jelölt, Valentinyi Károly nem lépett vissza.

Öt helyen azonban még nagyban dúl a harc, s a szocialisták Békésben most azt kérdezik a választóktól: akarják-e, hogy MSZP-SZDSZ koalíciós kormány mellett ellenzéki képviselője legyen a választókerületnek? Szűk körben néhány helybeli kormánypárti politikus fintorog egy kicsit ezen, de hozzáteszi: "a győzelemhez ez kell". Különben is, annak idején a Fidesz tanította meg a választókat arra, hogy ne válasszanak ellenzéki képviselőket.

A Békés megyei egyéni választókerületekben április 9-én tanúi lehettünk néhány nagyobbacska pofára esésnek is. A kisebbrendűségi érzéssel máskor sem küzdő Molnár László,

a békéscsabai

választókerület szocialista jelöltje például április 9. előtt teli szájjal hangoztatta, hogy számára nem ellenfél a közútkezelő igazgatói székéből fideszes jelöltté avanzsált Vantara Gyula. Ám Molnár - akit annak idején az Orbán-vizsgálóbizottság éléről állított fel a Fidesz egy régi büntetőügyben való elmarasztalás felemlegetésével - egyelőre a második helyen szerénykedik. Igaz, a különbség nem nagy, és saját, eddig nem hatékonyan mozgósított bázisa, valamint a jelentős számú szabaddemokrata voks miatt Molnár jelentékenyebb tartalékokkal rendelkezik, mint Vantara. (Az utóbbi 14 390, Molnár 13 288, míg a visszalépett szabaddemokrata Velkey Gábor 4390 szavazatot szerzett az első körben.) Különösen, hogy az első forduló ellazsálása után Molnár elkezdett kampányolni, és sorra érkeznek az országos személyiségek is. Itt járt Gráf József, Lamperth Mónika, kedden, lapzártánk után Békéscsabán "keresztezi egymást" Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor.

Molnár esélyeit aligha segítette, hogy március végén különösebb előzmény nélkül bezárt a legnagyobb helyi élelmiszer-feldolgozó, a Barnevál. A felhalmozódott adósságok miatt a szolgáltató kikapcsolta az áramot. Az időzítés legalábbis érdekes volt - a cégcsoport a madárinfluenzával magyarázta a gyárbezárást, ám ennek sem az agrárminiszter, sem a helyi politikusok és gazdasági szakemberek nem adtak maradéktalanul hitelt - hogy finoman fejezzük ki magunkat.

A gyulai

választókerület szocialista jelöltjét, Perjési Klára polgármestert szintén meglepte az első fordulós eredmény. (E kerületről lásd: Végvári vitézek, Magyar Narancs, 2006. március 16.) Az MSZP jelöltje nem is annyira titkon arra számított, hogy akár az első fordulóban megszerezheti a mandátumot. Ehhez képest 730 vokssal lemaradva követi a fideszes Tóth Imrét. Perjési a pártlista eredménye alatt, míg Tóth felette teljesített. A mérkőzés azonban korántsem lefutott. Négy évvel ezelőtt Tóth Imre több mint 2500 vokssal vezetett az első forduló után, s a végén csak egy paraszthajszállal nyert. Most jóval kisebb a különbség. A második forduló előtt mindkét oldal hangzatos kijelentéseket tesz. "Gyulai és kormánypárti képviselőt a parlamentbe!" - szól a két forduló között az MSZP helyi kampánya. Tény, a sarkadi polgármester, Tóth Imre 1998-ban és 2002-ben is nyert a gyulai szocialista jelöltekkel szemben, előbb kisgazda, utóbb fideszes színekben. Ezért a gyulai baloldal régóta revánsot akar venni Tóthon, s úgy gondolták, hogy most ideális, erős jelöltjük van. Ám Perjési alig kampányolt, fellépésein nemegyszer felkészületlen volt, és a modora sem nyerte el mindenki tetszését. Ezzel együtt a polgármester asszony figyelemre méltó figura. Kezdeményező, attraktív, ötletes. Az elmúlt négy évben az EU-pályázatok sikerével Gyula bezzeg-város lett, de a túlfeszített költségvetés miatt a köztisztviselők és közalkalmazottak inkább csak azt érzékelték, hogy egyre kevesebb jut intézményükre, és késik az étkezési utalványok kiosztása is. Kis dolgok, mondhatnánk - csak éppen a választási győzelem múlhat ezen. Emellett, legalábbis részben, Perjési a vele és családjával szembeni "suttogó propaganda" számlájára írja az első fordulós szereplést.

Tóth Imre az utóbbi négy évben vajmi keveset tett választókerü-letéért. Kampányát arra építette, hogy 1998 és 2002 között 15 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg itt a "közreműködésével." Máskor ez az összeg felkúszik 20 milliárdra, ám ha tételenként megnéznénk, érdekes dolgok derülnének ki. Az országos visszhangot kiváltó adatbázisügy (lásd: A háló csapdája, Magyar Narancs, 2006. március 30.) pedig láthatóan nem ért el a választókig. Tóthot segíti az is, hogy Pocsay Gábor MDF-es jelölt sietve bejelentette: válasz-tóit a Fidesz-jelölt támogatására szólítja. (Több híradás és maga Deutsch-Für Tamás is visszalépésről beszélt, noha Pocsay a 3 százalékot sem elérve, 896 vokssal csak a negyedik lett az első fordulóban.) A gyulai kerületben - jó mozgósítás esetén - inkább MSZP-győzelem várható. Ezt segíti az itt járt Gurmai Zita, Dobrev Klára, Szili Katalin és Lamperth Mónika. (Az viszont aligha, hogy az előzetes tervekkel szemben Gyurcsány Ferenc kampánykörútján mégsem érintette Gyulát.) Két nappal az első forduló után a gyulai Bartóki László jelezte, hogy bár pártja, az SZDSZ 54 társával együtt visszaléptette az MSZP javára, ő nem tud erről, és még nem is lépett vissza. "De bizonyos feltételek teljesülése mellett és a koalíciós siker miatt kész vagyok erre" - írta közleményében.

Szeghalmon

Veress József 795 vokssal vezet Vígh Ilona (Fidesz) előtt. Négy évvel ezelőtt ugyancsak Veress fordult elsőként, de a második fordulóban a Fidesz-jelölt öt-, míg ő csak kétezer új voksot tudott szerezni. Igaz, ehhez a Veresst súlyosan és igaztalanul támadó plakát és szóróanyag is kellett, amire akkortájt idő hiányában már nem volt válasz.

A kiélezett küzdelem mellett az MDF-es jelölt, Ágoston Sándor visszalépése keltett országos visszhangot. Kiderült, hogy Ágoston közel 5 százalékos eredményével (1166 voks és harmadik hely) kitüntetett helyzetben van. Ágoston a visszalépés lehetőségeit kutatta, és szemérmességgel aligha vádolhatóan azt kérte Vígh Ilonától, hogy Fidesz-kormány esetén ő lehessen a szakképzésért felelős helyettes államtitkár az oktatási tárcánál. Mindezzel állítólagosan kettétört pedagógusi pályafutását szerette volna helyreüttetni. (Ugyanis 1999-ben a Fidesz többségű békési megyegyűlés nem támogatta őt a dévaványai középiskola igazgatói feladatainak folytatásában.) Ágoston mindenesetre olyan későn jelentette be visszalépését, hogy a második körös szavazólapra még rákerült a neve.

Orosházán

ugyan Fetser János (MSZP), az orosházi polgármester fordult 1054 szavazatnyi előnnyel Dancsó József (Fidesz) előtt, ám a helyi Orosfarm Szövetkezet elnöke, az MDF-es jelölt, Dominkó Sándor közel háromezer szavazatot szerzett, és szembehelyezkedve Dávid Ibolyával, a Fidesz jelöltjét támogatva visszalépett. "A helyi jobboldalnak annyi kifogása van Fetserrel szemben, hogy ha Dominkó nem lép vissza Dancsó javára, akkor talán még a házát is felgyújtják" - világította meg a helyi miliőt némiképp túlszínezve a roppant kevés orosházi független értelmiségi egyike. Hozzátette: az alku része - feltehetően - Dominkó közös jobboldali polgármester-jelöltsége is az ősszel. Mezőkovácsházán, azaz Dél-Békésben, ha nem is meggyőző, de jól látható többséggel vezet Karsai József (MSZP) Spiák Ibolya előtt. (Lásd: Az agrárterroristától az "új földesúrig", Magyar Narancs, 2006. április 6.) Nagy kérdés, mire lehet elég a 935 voksnyi előny, és hogy miként dönt április 23-án az SZDSZ-es Nagy Béla közel 4000 szavazója. A kiemelke-dően jól szereplő megyei elnök - indoklása szerint - nem Karsai József MSZP-képviselőjelölt, hanem a kormánykoalíció fennmaradása érdekében nem indul a második körben. Négy éve, anélkül, hogy Nagy visszalépett volna, szavazói átszivárogtak a győztes Karsaihoz. (Lásd: Mezőkovácsháza: Lent, délen, Magyar Narancs, 2002. április 25.) És bármennyire is megosztó típus az "agrárterrorista", meglepetés lenne, ha mindezek után bebukná a mandátumot.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.