Nyitott körzetek: Vas - Földharc

  • Nagy Sebestyén
  • 2006. április 20.

Belpol

"Nem viszi sehova Krisztus urunk testét!" - kiabálta egy idős hölgy az első választási forduló előtti hétvégén Gaál Angelikának, a 2-es sz. vasi választókerület szocialista képviselőjelöltjének a jáki templomban. A 28 éves jelölt áldozni jött a bazilikába; az ostyát nem a szájába kérte a plébánostól, hanem a kezébe vette. Ekkor tűnt fel az öreg hívő.

"Nem viszi sehova Krisztus urunk testét!" - kiabálta egy idős hölgy az első választási forduló előtti hétvégén Gaál Angelikának, a 2-es sz. vasi választókerület szocialista képviselőjelöltjének a jáki templomban. A 28 éves jelölt áldozni jött a bazilikába; az ostyát nem a szájába kérte a plébánostól, hanem a kezébe vette. Ekkor tűnt fel az öreg hívő.

Az ügyből természetesen bejelentés lett - a helyi választási bizottságok közül a Vas megyeihez érkezett a legtöbb csalással, "visszaéléssel" kapcsolatos panasz az országban. A jáki hitközösség azzal fordult az illetékes szombathelyi bizottsághoz, hogy "Gaál Angelika botrányt okozott: a megszentelt ostyát, az oltáriszentséget nem vette magához, hanem megpróbálta elrejteni", de a választási bizottság ejtette a szigorú vádat.

"Nem túl hálás a jáki hitközösség" - mondja egy névtelenséget kérő helyi szocialista vezető. "Ebben a ciklusban Kiss Péter és Lamperth Mónika is járt Jákon, és ígéretet tettek a templom felújítására."

*

Az öt Vas megyei választókerületből háromban (Kőszeg, Sárvár és Körmend) már az első fordulóban eldőlt a választás, a Fidesz jelöltjei kapták a szavazatok több mint ötven százalékát. A 90-es években sokáig SZDSZ-es bázisnak számító Szombathelyen az MSZP és az SZDSZ már a 2002-es választáson is közös jelöltet állított, akkor Hankó Faragó Miklós győzött is a csak szombathelyi szavazókörökből álló 1-es kerületben. Idei első fordulós győzelméhez 67 szavazat hiányzott (eredménye: 49,78 százalék). Ellenfelei: a fideszes Puskás Tivadar (43,84 százalék) és a helyi mentőállomás vezetője, az MDF-es dr. Radnai Endre (6,38 százalék). A baloldal magabiztosan nyilatkozik az 1-es kerü-letről, még ha az első körben az MDF-re szavazók fele átszavaz a Fidesz-jelöltre, Hankó Faragó Miklós akkor is győz, ha begyűjti korábbi szavazatait. A 2-es kerületben a papírforma szerint a fideszes Hende Csaba (44,82 százalék) lehet a győztes, bár az első fordulót az MSZP-SZDSZ jelöltje, Gaál Angelika nyerte (44,86 százalék) 12 szavazattal. Az MDF-es Böröcz Miklós 8,95 százalékot szerzett, és ebben a kerületben indult egy kisgazda is: Kunhegyi József (1,37 százalék). A 2-es kerülethez Szombathely déli része tartozik (itt a szocialista jelölt nagyobb arányban győzött) és a megyeszékhelytől délre eső kis falvak, melyekben inkább Hende Csaba. A falvak közül is kiemelkedik az egyik legnyugatibb, Szentpéterfa (lakossága Sopronhoz hasonlóan népszavazással döntött Magyarország mellett; most főleg horvát anyanyelvűek és az USA-ból visszatelepült magyarok lakják) és Ják, ahová Gyurcsány Ferenc a két forduló között el is jött téríteni: ezen a két településen Gaál Angelika elenyésző számú szavazatot kapott.

*

Az ország politikusait és politológusait izgató kérdés: hallgatnak-e a helyi MDF-esek Dávid Ibolyára, és elindulnak a második fordulóban, Szombathelyen nem kérdés. Elindulnak. Az MDF-et elhagyó, magát fő polgárikör-szervező Fidesz-bizalmivá konvertáló Hende Csaba neve hallatán a megmaradt fórumosok szemét nem borítja be a nosztalgia párája. Ráadásul incselkedő ajánlatukra - Puskás Tivadar javára visszalép az MDF-es jelölt, de ugyanígy tesz Hende Csaba a másik kerületben - a Fidesz kapásból mondott nemet.

"Elindult a földharc" - mondja Nemény András, az MSZP megyei általános elnökhelyettese. A többi kerületben kikapott szocialista jelölteknek ki lett adva: járják Gaál Angelika körzetét, kampányolniuk kell, ahol csak lehet. De a helyi szervezetek által csak "járőrözésnek" nevezett aprófalvak közötti autózásból a két oldal ifjúsági szervezete is kiveszi a részét. (Gaál Angelika a helyi Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták [FIBISZ] elnöke volt a nevezetes Tóth Csaba-, Szabó Bálint-féle "puccskísérletig", ami után a Vas megyei MSZP-t gyakorlatilag újraszervezte a pártvezetőség.) A környék ezekben a hetekben szórólapterítésben nagyon erős: a szombathelyi választók (és nem választók) Hende Csabáról előbb egy "Szavazzon rám, és visszaállítom a sorkötelezettséget" röplapot találtak a postaládájukban, Hende Csaba ezredes aláírással (a jelöltet valóban kitüntették ezzel a ranggal), majd egy szomorkodó Hende-fej mellett olvashatták a "Rosszabbul élek, mint 4 éve" szöveget. A két forduló között pedig olyan szórólap terjedt a városban, melyben a két fideszes jelölt megköszöni a választók bizalmát, mivel a pártra adott szavazatok alapján ők már megyei listán bejutottak a parlamentbe. A fideszesek utóbbi információt cáfolták, érvelésük szerint a választás csak április 23-án dől el, addig nem lehet tudni, ki lesz képviselő. Igaz, Hende Csaba első a megyei listán, Puskás Tivadar a harmadik (a második a már bejutott Kovács Ferenc sitkei fogadós), így a két területi listás helyet gyűjtő Fidesz emberei, hacsak vissza nem lépnek, az egyéni eredménytől függetlenül képviselők lesznek.

*

Valószínűleg Bebes István egykori körmendi kosárlabdázó, majd országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei listájának negyedik helyezettje szorong majd a legjobban április 23-án. Ha a két fideszes közül egyik sem nyer egyéniben, ő nem jut be listán a parlamentbe, és nem lesz többé mentelmi joga. Bebes István a körmendi Univerzum Kft. tulajdonosa. 1998 őszén a Vám- és Pénzügyőrség Vas megyei nyomozóhivatala tett feljelentést ellene a körmendi rendőrkapitányságon magánokirat-hamisítás gyanúja miatt. A gyanút, mely szerint a képviselő felvette az exporttámogatást 2000 mázsa kukoricára, majd mégis Magyarországon adta el, Bebes István cáfolta, majd miután a bizottsági határozati javaslat alapján felfüggesztették mentelmi jogát, a jobboldali többségű Országgyűlés mégis fenntartotta azt.

"A kandeláberek, azok a drágák, benne van az egész hárommillió forintban is" - mondja egy MSZP-s aktivista. "Az alacsonyabban lévő táblák, ezeket megállító tábláknak hívjuk, sokkal olcsóbbak." Arra a kérdésre, hogy mennyibe került a szombathelyi kampány, mindkét oldalon "legalább tízmilliót" sziszegnek a fogak között.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.