Nyúlik a Liget-projekt, mint a rétestészta

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 27., 18:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy év múlva kezdik el építeni, de soha nem készül el, mi az? A Néprajzi Múzeum a Liget Projektben.

Az ATV Híradó információi szerint 2017-ben még nem kezdi meg az építkezést a Városligetben a Városliget Zrt., egyrészt mert a költségek a vártnál jobban elszálltak (a Közlekedési Múzeum költségeinek duplázódásáról a Hvg.hu írt nemrég), másrészt mert a Fidesz a választásokig kerülné a konfliktust a témában. Ráadásul a Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette Moldován László ligetvédő és VII. kerületi LMP-s képviselő kérdését (erről az e heti Magyar Narancsban olvashatnak majd bővebben), így az is benne van a pakliban, hogy fővárosi népszavazás lesz a zöldfelület arányának 65-ről 70 százalékosra emeléséről. Egy népszavazás reális lehetősége minden bizonnyal jelentősen átrajzolná magát a projektet, de a politikai érdekeket és kockázatokat is.

Jelenleg egyébként hivatalosan is ott tart már a projekt, hogy az épületek átadása után esedékes tájépítészeti rendezést, vagyis „Európa legnagyobb kulturális parkfejlesztésének” végét 2020 novemberére teszik – legalábbis a projekt hivatalos honlapján lévő idővonal ezt mutatja.

Szintén 2020-as átadással számolnak az Új Nemzeti Galéria esetében, 2019 májusára készülne el a Városliget Színház, a Magyar Zene Háza és a Közlekedési Múzeum is, holott tavaly novemberben a kormánybarát Origónak még azzal büszkélkedtek, hogy a Zene Háza 2018-ban megnyitja kapuit.

Persze, úgy tényleg nem könnyű, hogy még el sem kezdték építeni.

false

Sokat elárul a propagandahonlapon lévő információk komolyságáról, hogy az idővonalon 2018 áprilisára teszik a Néprajzi Múzeum kivitelezésének kezdőpontját, ám azt elfelejtik beírni, hogy mikor lesz kész. Talán semmikor.

Mindenesetre 2017 nem ígérkezik sűrű évnek a zrt. életében. Egész évre két esemény van beírva: elméletileg már februárban megkezdték az Új Nemzeti Galéria kivitelezését, és itt a hangsúly az elméleten van. Márciusban pedig átadnák, vagyis hát átadták volna az új bódékat, pardon, „a városliget aranykorát megidéző pavilonépületeket”.

A pavilonok legalább épülnek-szépülnek, ezt tudjuk, méghozzá onnan, hogy heves ütemben drágulnak is.

false

A várhatóan áprilisban megnyíló Feszl-pavilonokról néhány napos hír, hogy a 313 milliós kivitelezés 60 millióval többe kerül, mert az üzemeltetőnek új igénye támadt a belsőépítészeti kialakítással kapcsolatban. A közbeszerzési értesítőben ez áll a módosítás indoklásaként: „a pavilonkert magas színvonalú és üzembiztos működése érdekében kiváló minőségű belsőépítészeti kivitelezés, illetve eszköz- és géppark (bútorozás, konyhatechnológia, gyenge- és erősáramú rendszerek) kiépítése szükséges. Ugyanakkor a Vállalkozóval való szerződéskötés időpontjában még nem volt ismert az – azóta nyílt pályázaton kiválasztott – üzemeltető kiléte. A későbbi, magas színvonalú működtetés érdekében a részletes belsőépítészeti tervezés csak később – a győztes pályázóval szoros együttműködésben – indulhatott meg.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 27., 18:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  reuters
  2017. március 27., hétfő 21:43
  csak így tovább! ebben a (csiga) tempóban!
  hátha rájönnek, hogy egy ligetben mégiscsak a fák, a táj, a nyugalom a fontos
  és nem az őrült építkezések (amitől, szerintük, több lenne a zöld)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra