Októberben indul az új ügyeleti rendszer Budapesten

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. szeptember 2.

Belpol

Sürgős esetben a mentőszolgálat látja el a feladatot. 

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben –mondta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Békássy Szabolcs közölte, vidéken több hónapos tapasztalat gyűlt össze az új struktúrával kapcsolatban, és ez az új ügyeleti rendszer indul majd október elején a fővárosban is.

Kiemelte, szét kell választani a háziorvosok rendelési és rendelkezésre állás idejét és az ügyeletben töltött idejét, előbbit továbbra is az önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződéseik szabályozzák. A kormány javaslata továbbra is az, hogy a háziorvosoknak legyenek délutáni rendeléseik, ez fogja biztosítani a lakosság jobb hozzáférését az alapellátáshoz, de ez független az ügyelettől.

Ha valakinél valódi sürgős ellátást igénylő állapot lép fel, azt továbbra is a mentés keretén belül kell ellátni, amit az Országos Mentőszolgálat lát el. Az olyan jellegű feladatokra, amelyek a rendelési időn túlra halaszthatók, ott lesz az ügyeleti szolgálat vagy a háziorvos rendelési időn túli szolgálata. A szakmai koncepció azzal számol, hogy az ügyeleti pontok nagy része a kórházak sürgősségi betegellátó osztályainak közvetlen közelébe lesz telepítve, ami segítheti a betegek ellátási besorolását.

Abban bízik, hogy az új ügyeleti rendszer racionálisabb betegútszervezést tesz lehetővé. A központi diszpécserszám október 1-jétől Budapesten is hívható lesz, a cél az, hogy mindenki az adott panaszának megfelelő ellátóhelyre kerüljön.

Békássy Szabolcs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért arra, hogy az új alapellátási ügyeleti rendszer – a vidékhez hasonlóan - Budapesten is hétköznap délután 4 órától másnap reggel 8 óráig lesz elérhető, hétvégén és ünnepnapokon pedig 24 órában.

Hozzátette, mint minden új rendszernek, ennek is vannak „gyermekbetegségei”, de ezek kiküszöbölésén dolgoznak; folyamatos az egyeztetés a mentőszolgálattal. A Magyar Orvosi Kamara kritikáira reagálva az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos azt mondta, a kamara a rendszer bevezetésének elhalasztására irányuló kezdeményezései az alapkoncepciót nem változtatná meg.

Kétségtelen – fűzte hozzá -, hogy országosan a háziorvosok átlagéletkora meghaladja az 59 évet, ez az utánpótlásban jelent kihívást, de önmagában ez a tény nem indokolja az ellátás átszervezését.

Október 1-jétől a mentőszolgálat lesz felelős az önkormányzatok helyett az ellátásért, de nincs tiltva a rendszerben, hogy külsős orvosok is részt vegyenek benne. Bíznak abban, hogy ez a fővárosban – az egyetemi klinikák közelsége miatt – jó lehetőséget teremt a fiatal orvosoknak másodállások vállalására.

Az új rendszert Pest megyében év elején indították el. A témával részletesen foglalkozott a Magyar Narancs. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miben haladta meg a Trónok harca A Gyűrűk Urát?

  • Sepsi László

A filmsorozat jóval ismertebbé vált, mint a regényfolyam, igaz, el is rontották a végét. George R. R. Martin a mai napig nem fejezte be A tűz és jég dalát, így aztán Sepsi László 2012-es írását is gond nélkül elővehetjük az Ásatás című sorozatban.