Operatív törzs: kampányoltás indult

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Belpol

Csütörtökön megkezdődött az idősotthonokban és más bentlakásos intézményekben élők kampányszerű oltása.

Ahogyan arról beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy Március 1-ig meghosszabbítja a kormány a járványügyi korlátozásokat. Gulyás ezen kívül arra is kitért, hogy a kormány úgy döntött, felgyorsítja a vakcinák engedélyeztetési folyamatát, vagyis minden, a világban alkalmazott olyan vacina, amit már 1 millió embernél többen megkaptak, mintegy automatikusan megkapja majd a magyarországi felhasználási engedélyt.

Eközben a Népszava kérdezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet arról,  mi győzte meg a hivatalt az orosz vakcina felhasználási engedélyének kiadására, miközben a szakértők azt állították, hogy a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet. Válasz helyett az OGYÉI kiadott egy közleményt, miszerint a felkért szakértők kételyei ellenére valóban engedélyezték a vakcina vészhelyzeti felhasználását, ám ezért a felelősség egy részét áthárították a Nemzeti Népegészségügyi Központra.

Ezt követően jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület csütörtöki online sajtótájékoztatóján, hogy megkezdődött az idősotthonokban és más bentlakásos intézményekben élők kampányszerű oltása – számolt be róla az MTI.

Galgóczi elmondta, a most kezdődött oltási kampány összesen 1845 intézményt – többségében idősotthont, de más bentlakásos intézményt, például pszichiátriai intézményeket – érint. Az oltások beadásában 143 oltócsoport vesz részt. A cél az – fogalmazott az osztályvezető –, hogy a következő napokban minden idősotthonba, bentlakásos intézménybe eljussanak, hiszen a fertőzés az egészségügyi dolgozók mellett a nagyobb közösségben élő időskorúakat veszélyezteti a leginkább. A kampány első napján 220 intézménybe jutnak el az oltócsoportok, és az előzetes jelentkezések alapján 13 ezer bentlakó, gondozott és dolgozó oltását tudják elvégezni. Galgóczi hangsúlyozta: az oltócsoportok csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap is intenzíven oltanak majd.

Mint arról beszámoltunk, a kormány tájékoztatási oldalának adatai szerint az elmúlt 24 órában 1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 363 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent.

Figyelmébe ajánljuk