A Semmelweis Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Belpol

Az egyetem szenátusa csütörtökön döntött a modellváltásról – ellenszavazat nélkül.

„A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2021. január 28-i ülésén elfogadott határozatával – 41 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett – támogatta, hogy az egyetem hat karával, köznevelési és szakképzési intézményeivel, valamint az orvos- és egészségtudományi képzéssel szerves egységben lévő klinikai központjával együtt az állam által alapított, közfeladatot ellátó közérdekű alapítvány fenntartásában működjön” – számolt be róla az egyetem oldala.

Mint írják: „Az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus megtárgyalta a Semmelweis Egyetem modellváltásáról szóló előterjesztést, amelyet előzetesen véleményeztek a karok, a Klinikai Központ, a Doktori Iskola, a Közalkalmazotti Tanács, az érdekvédelmi és hallgatói szervezetek, valamint a központi főigazgatóságok.

A testület a 2021. január 28-i ülésén támogatta, hogy a Semmelweis Egyetem hat karával, köznevelési és szakképzési intézményeivel, valamint az orvos- és egészségtudományi képzéssel szerves egységben lévő klinikai központjával együtt modellt váltson.

Ennek megvalósításához az állam létrehoz egy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt, és annak adja át a Semmelweis Egyetem fenntartói jogait.”

A közlemény hozzáteszi: „Az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét a működési modell változása nem befolyásolja, és az egyetem társadalombiztosítás által finanszírozott betegellátó tevékenysége is változatlan marad. A modellváltás ugyanakkor – egy rugalmasabb intézményi keretrendszer és struktúra kialakításával – hozzájárul annak a célnak az eléréséhez, hogy a Semmelweis Egyetem bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító egyetem közé és érdemben emelkedni tudjon a betegellátás színvonala.”

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem is modellváltásra készül, ott holnap délelőtt ül össze a szenátus, hogy szavazzon a kérdésben.

Ezt megelőzően a Debreceni Egyetem is a modellváltás mellett döntött. Január 21-én egy zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadták el a határozatot, amely szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi korábbi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is. Emlékezetes, hogy az egyetem hallgatói önkormányzata is teljes mellszélességgel, ellenszavazat nélkül állt ki a modellváltás ügye mellett.

A debreceni döntés ellen később az egyetem 21 professzora tiltakozott nyílt levélben. Mint írták, a szavazásról kiadott közlemény állításával szemben „nem történt széleskörű és intenzív egyeztetés az egyetem történetében talán legnagyobb horderejű változás tervéről, céljáról, indokairól, előnyeiről és hátrányairól, következményeiről. A szenátus tagjai sem kaptak és így nem is osztottak meg dokumentált információkat választóikkal.”

Korábban a Pécsi Tudományegyetemmel kapcsolatban is felmerült a modellváltás lehetősége, de az erről való szavazást az egyetem szenátusa egyelőre elhalasztotta. Miseta Attila rektor január 21-én közölte, nem tárgyalják az alapítványi átállásról szóló előterjesztést. Ennek a döntésnek több oka van, nyilatkozta a rektor, például hogy a folyamatban lévő egyeztetések még nem zárultak le, „a kari tanácsok által megfogalmazott igények szintetizálása pedig folyamatban van”, és a végső döntést befolyásolhatja a többi érintett egyetemmel való egyeztetés.

Ugyanakkor egyes, lapunk birtokába került dokumentumokból kiderült: pénteken végül szavaz a fenntartóváltásról a szenátus. Az ülésre előterjesztett határozati javaslat szerint a rektor az alapítványi működésre történő átállást indítványozza.

A SOTE vezetése mai közleményéhez hozzátette: „Az egyetem vezetése azon túlmenően, hogy rendszeres egyeztetéseket folytat az érdekvédelmi és a hallgatói szervezetekkel, kiemelten fontosnak tartja a Semmelweis Polgárok folyamatos tájékoztatását, ennek egyik lépéseként interaktív információs felület jött létre az egyetem honlapján a modellváltással kapcsolatban. Az oldalon keresztül első lépésben kérdéseket lehet megfogalmazni, amelyek alapján egy rendszeresen frissülő GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) készül.”

 

Figyelmébe ajánljuk