Orbán: "Az árspekuláns multik összejátszanak a brüsszeli bürokratákkal"

Belpol

A Kossuth Rádióban Orbán reagált a tusványosi beszédét ért kritikákra, kirohanást intézett a szerinte árspekuláns multik ellen, és azt is kifejtette, hogy szerinte az EU miért és mennyivel tartozik Magyarországnak. 

Elemében volt Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádiószózatában, a Kossuth Rádióban először a tusványosi beszédét ért szlovák, román és cseh kritikákat kommentálta azzal, hogy "oldalról szabálytalanul még a csehek is becsúsztak a támaszkodó lábra". (Petr Fiala cseh miniszterelnök azt sérelmezte, hogy Orbán szerint "a csehek átálltak" az európai föderalisták támadása után, míg Fiala szerint Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi.) Orbán a szomszédos országos reakcióra válaszul azt fejtegette, hogy a tusnádfürdői fesztivál és a beszéde műfaja nem behatárolható, mert a rendezvény valójában egy szabadegyetem, ő pedig ilyenkor csak közös gondolkodásra hívja az embereket, és a reakciók talán még fontosabbak is a beszédénél. 

Ezután kifejtette, hogy szerinte a liberálisok és baloldaliak provinciálissá váltak, mert nem olvasnak és nem fogadnak be új dolgokat, mindig ugyanazt a mantrát mondják, miközben szerinte annyi új dolog történik a világban, van intellektuális spiritusz a politikában, de a baloldali reakciókból ez nem látszik

A tusványosi beszéd okozta konfliktusokról végül kifejtette, hogy találkozott az új román miniszterelnökkel, akit hosszan méltatott is, majd közölte, hogy a szlovák már nehezebb eset, mert Szlovákiában választások lesznek, ilyenkor mindenki mindenre idegesebben reagál. Hozzátette, hogy van egy dolog, amiben nem fognak tudni megegyezni, és ezt jobb lenne a történészekre hagyni, ez pedig az utódállamok kérdése. Mint fogalmazott, "mi, magyarok 1100 éve flow-ban vagyunk", nincs szétdarabolva a történelem, de ha a szlovák-magyar kapcsolatokba ezt a kérdést beengedik, az veszélyes, ezért ezt oda kell adni a történészeknek, a politikában pedig a jövőre kell koncentrálni, mert sok szép közös dolgot tudnának csinálni. A csehek pedig szerinte egymással vitatkoznak, most az európai egyesült államokat támogatják, ez a föderalista álláspont a magyar és lengyel szuverán államokat támogató helyett, ezzel nem kell mit kezdeni, a vita majd nyugvópontra jut, ha eldől az EU jövője. 

Orbán most is megismételte a Tusnádfürdőn hangoztatott meteoros hasonlatát, mondván 2 meteorral találkozott Magyarország az elmúlt években, az egyik a Covid volt, amelynél meghalt sok ember, illetve munkahelyek átmeneti bezárásával és megszűnésével járt, ezt kellett kezelni, a másik pedig a háború, amely a munkahelyeket nem veszélyezteti, Magyarországon teljes foglalkoztatás volt a háború előtt, a Covid után, és ebből nem is tudott kibillenteni, helyette viszont az energiaárak emelkedése és brüsszeli szankciók miatt inflációt okozott. Orbán megint megismételte, hogy állítása szerint viszont a rezsicsökkentéssel 181 ezer forintos tehermentesítést kapnak havonta a családok, és azt is állította, hogy egész Európában a magyar családok fizetik a legkisebb rezsit. (Mindennek igazságtartalmáról lásd Holoda Attila energetikai szakértővel készített korábbi interjúnkat!) Kijelentette, hogy most az inflációt kell letörni, ezt a következőkkel kezelik: "árstopok, kamatstop, árfigyelő rendszer, kötelező akciók, most a Szép-kártyával is lehet élelmiszert venni a boltokban, minden hangszeren játszunk". 

Orbán szerint viszont sajnos vannak, akik nem veszik ki az infláció elleni harcból a részüket, és miközben mindenki az infláció ellen harcol, "a multik árspekulánsként viselkednek", és olyankor is emelik az árakat, amikor nincs alapja. Orbán szerint az import élelmiszerárak növelése indokolatlan és elfogadhatatlan, ez csak nyerészkedés, mert kihasználják, hogy magasak az energiaárak, van mire hivatkozni. Orbán szerint mindenféle szabályokat hoznak ellenük, "kerítjük jobbról, szorítjuk balról", de "elszaladnak Brüsszelbe és följelentenek minket", Brüsszel pedig próbálja a kormányt letéríteni az emberek védelmének útjáról, ezért 

"az árspekuláns multik összejátszanak a brüsszeli bürokratákkal".

Ennek ellenére Orbán szerint már kiszabtak 3 milliárdnyi bírságot kartellezés és mesterséges áremelkedés miatt, oda-odacsap a fogyasztóvédelem és a GVH, de "a csapásszámot növelni kell, és szorítani, szorítani, szorítani", mert nem lehet megengedni, hogy "csak mert egy ilyen magasabb inflációs korban élünk, az élelmiszerek tekintetében indokolatlan árspekuláció történjen". 

Az ukrajnai háborúról Orbán megint a békekötés szükségességét hansgúlyozta, mert szerinte ha a béke hangja nem elég erős, akkor azt fogják gondolni a politikusok, hogy a háború az egyetlen megoldás. Orbán szerint viszont nincs harctéri megoldása a jelenlegi konfliktusnak, ezért "ha kidobnak az ajtón, visszajövünk az ablakon", hogy elmondja, béke kell. Szerinte ugyanis ez már nem az ukránok háborúja, ugyanis

"Ukrajna szuverenitása gyakorlatilag megszűnt",

mert nincs bevétele, és aki nem tudja finanszírozni magát és a saját háborúját, az nem szuverén, "egy háborút vállalni" egy súlyos gazdasági tehertételt jelent, az ukránoknak pedig elfogyott a pénzük, ma csak a nyugati hatalmak tartják életben az ukrajnai hadsereget.

Orbán szerint az a kérdés, hogy az amerikai elnök hogy akar nekifutni a közelgő választásoknak: úgy, hogy költi itt a pénzt egy proxyháborúban, vagy sem; az EU meg nem tud csak úgy előállítani pénzt, csak ha összedobják a tagállamok. Az Európai Bizottságnak pedig el is fogyott a pénze, 100 milliárd eurót kér a tagállamoktól, Orbán szerint 50-et az ukránoknak, 20-at a felvett hitelek kamataira, a többit saját fizetésemelésére, tartalékra, stb., "miközben az EU nem tudja teljesíteni a tagállamok felé a kötelezettségeit, és Orbán szerint Magyarországnak is tartozik. Mint mondta, minden uniós tagállamnak be kell fizetnie egy összeget, Magyarország a kötelezettségét teljesítette, de Orbán álláspontja szerint az EU tartozik Magyarországnak a határvédelemért és a kerítéséépítésért, ez 2 milliárd euró, tartoznak a tanároknak, mert megígérték, hogy segítenek a béremelésben, ez 800 milliárd forint, és a helyreállítási alap forrásaival.

"Nem ok nélkül tesszük fel a kérdést, hogy nem azért tartoznak-e, mert a nekünk járó pénzt valami másra, mondjuk Ukrajnára elköltötték" 

– fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy Magyarország esetleg vétózhatná a költségvetés módosítását addig, amíg a pénzeket nem fizetik ki, Orbán azt mondta, az unióban nem szabad össze nem illő ügyeket összekötni, de időbeli egybeesés azért létezik, korábban is volt már ilyen. 

Európa mindenesetre szerinte a teherbíró képességének határán van, a közvélemény pedig szerinte szintén egyre inkább a békét támogatja, míg a politikusok kitartanak a korábbi döntéseik és a háború mellett. Orbán szerint a kormányokat szokták leváltani, nem a népet, ezért alkalmazkodiuk kellene a megváltozott közhangulathoz. 

Orbán szerint a kiindulóponthoz kell visszamenni, mert amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, akkor két opció volt, az egyik, hogy a Krímhez hasonlóan megpróbálják lokalizálni a konfliktust, mondván ez két országra tartozik, ezt csinálta korábban Angela Merkel, és Orbánék is ezt javasolták, mert ha beleállnak, akkor világszintre emelik a konfliktust – végül ez történt, és most már ez ráül a világgazdaságra is. Orbán szerint Magyarország a háború előtt végre kigyúrta magát és versenyképes volt, most viszont a háború felhőként ráborult a világgazdasági kapcsolatrendszerre, levágták az orosz energiát az európai gazdaságról, most meg már az is felmerült, hogy nem is olyan jó, hogy mindenki kapcsolatban van mindenkivel a világgazdaságban, jön egyfajta gettósodás, miközben szerinte az egész ügy az elején félre lett kezelve, oda kellene visszatérni, "újra kellene gombolni az egész mellényt, a háborútól vissza kell menni a tárgyalóaasztalhoz". 

Végül nem maradhatott ki a migráció sem a beszélgetésből, Orbán szerint Olaszország sokáig ellenezte a kötelező kvótákat és migránsgettókat, aztán elfogadta és kapott pénzt a helyreállítási alapból, vagyis szerinte vannak ilyen játszmák, de ő ezeknek a játszmáknak nem híve, ugyanis szerinte ha valaki beengedi a migránsokat, olyan emberek jelennek meg az országában, akiket nem akart, csak embercsempészek rá tolták őket, és olyan országokból jönnek, "ahol a családok erősebbek, mint a keresztény világban", magas a gyermekszám, előbb-utóbb elkezdenek többen lenni, ez pedig tönkretehet egy országot. Orbán azt kívánja a migránspárti nyugati országoknak, hogy ne legyen igaza, de ő már a kockázatot is olyan magasnak tekinti, hoyg ebben nem akar résztvenni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk