Orbán '94-ben a Soros támogatta műsorban Balónak: „Népfelkeléses kampányt kell csinálni”

  • B.P.M.
  • 2019. április 1.

Belpol

A Fidesz elnökével Baló György készített interjút a Drót című műsorban. Szóba került a média kiegyenysúlyozttsága, hogy demokratikus párt-e az MSZP, valamint Rejtő Jenő is.
  • Jó felnőttnek lenni?
  • Nem olyan tragikusan rossz!

Hangzott el az első kérdés-válasz Baló György és Orbán Viktor között még 1994-ben. Az interjú a Drót című műsor számára készült.

A március 18-án elhunyt műsorvezető - akinek temetése szombaton volt - több alkalommal is készített interjút Orbánnal, aki saját bevallása szerint akkoriban, sőt, még 1998 és 2002 közötti miniszterelnöksége idején is élvezte a Balóval folytatott beszélgetéseket. A Drót című műsor azért érdekes, mert eredetileg videókazettára készült.

Ugyanis a Boros-kormány 1994-ben, néhány hónappal a választások előtt jelentős változásokat hajtott végre a köztévében, számos riportert, műsorvezetőt kirúgtak, köztük Balót is (Baló 2000-ben tért vissza a köztévébe, és több interjút készített az akkor már kormányfő Orbánnal - a szerk.). Ezért a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében a Soros Alapítvány támogatta egy hetente jelentkező televízió műsor, a Drót létrehozását. A műsort Baló György, a köztelevízió Hét című műsorának frissen elbocsájtott főszerkesztője vezette és főszerkesztette. A Drót szerkesztésben a Napzárta című műsor szintén elbocsájtott szerkesztői működtek közre. A műsor az internet előtti pillanatban született, a videókazettákat az adás napján motoros futárok szállították a helyi kábeltelevíziók stúdióiba.

Meglepődött a szocikon

A miniszterelnök akkor még mint csak a Fidesz elnöke azt mondta, meglepődött azon, hogy 92-ben 93-ban a szocialisták megerősödtek: „Nem gondoltam, hogy ez lehetséges ebben az országban!”

 

Baló ekkor rákérdezett, hogy demokratikusnak tartja-e a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), mire Orbán azt mondta, „mivel a magyar bíróság bejegyezte őket, ezért ő nem kérdőjelezheti meg.”

Ekkor a riporter emlékeztette, Orbán korábban azt nyilatkozta, hogy bármely demokratikus párttal kész az együttműködésre, majd újra feltette előző kérdését. A pártelnök azt mondta, amennyiben az MSZP tárgyalni akar velük, arra hivatkozva nem tudják őket elutasítani, hogy nem demokratikusak.

Orbán Viktor szerint nem kell győzködniük a magyar választópolgárokat az akkor regnáló MDF kormány leváltására, ez egyenlő „nyitott kapuk döngetésével.” „Nem arról kell győzködni a polgárokat, hogy akarnak-e váltást, hanem hogy milyen alternatívák vannak” - szögezte le.

  • Mi a Fidesz alternatívája?
  • Hány percben...? (Mosolyog)
  • Ahogy tetszik.
  • Világos, egyenes, kiszámítható, érthető politika, ez a dolognak a lényege. Nem szabad engedni, hogy a mostani kormánykoalíció tovább kormányozzon. Nem szabad engedni azt sem, hogy akiket 90-ben sikerrel kiszorítottunk, a politikai hatalomból, a kormányrúd mellől, azok visszajöjjenek. Mind a két forgatókönyvet el kell kerülni.

 

 

A későbbiekben Orbán Viktor arról beszélt, hogy nem látja biztosítva az esélyegyenlőséget a médián belül, de „ez sosem volt így.” Úgy gondolta, hogy a párt üzeneteinek átviteléhez más módszereket kell választani, mint fogalmazott: „népfelkelésest kampányt kell csinálni” (ami alatt az akkor még szokatlan mozgósítást, a door to door kampányt értette, amelyet végül Kubatov Gábor pártigazgató vitt tökélyre - a szerk.).

„Sok embernek kell mozogni. Nem kell tagnak lenni ahhoz, hogy valaki részt vegyen a kampányban, elég ha egy ilyen jelvénye van. Meg kell mozdítani az egész országot. Csak a közvetlen kapcsolatteremtéssel lehet kiegyensúlyozni a televízióban és a rádióban történteket, valamint azt is, hogy az írott sajtóban a mi pozícióink rendkívül hátrányosak” - szögezte le.

 

Orbán akkor azt nyilatkozta, hogy 1993 az elmúlt négy év egyik legrosszabb gazdasági éve volt: „Nagyon kemény kormánynak kell jönnie, erős kormánytöbbséggel kell rendelkezni, határozottan fel kell lépni az első időszakban. Ha engedjük, hogy azok a folyamatok, amelyek megindultak az elmúlt két-három hónapban továbbmenjenek az új kormány első hónapjaiban, akkor az első három hónapban hiába szedjük össze magunkat, vagy szedi össze magát az új kormány. Már nem tud segíteni a dolgokon.”

  • Előfordulhat-e, hogy ön tart valamitől vagy szorong valamitől?
  • Hát szorongani nem szorongok, szerintem egy egészséges ember nem szokott szorongani. Az szorong, aki nem tudja kibeszélni magából a saját dilemmáit. Én vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy minden nap arra vagyok kényszerítve, hogy mind a saját magam, mind az ország, mind a pártom dilemmáiról kénytelen vagyok beszélni. [...] Félelmeim sincsenek. Nagyon nehéz a helyzetünk, de nem tragikus, meg lehet ezt csinálni, csak nagyon össze kell magunkat szedni, példátlan módon, úgy mint a második világháború óta, vagy az újjáépítés óta nem sikerül. Körülbelül olyan mértékben az egész országnak össze kell magát szednie, ahhoz hogy kitudjunk lábalni a mostani helyzetből. Erre van esélyünk, nem reménytelen ez szerintem.
  • Ha ez a Fidesznek sikerül, akkor a legderűlátóbb pillanataiban mire számít a választásokat tekintve mandátumban?
  • Sokra, sokra számítok. Úgy vagyok ezzel, mint Rejtő Jenő könyvében, azt hiszem, talán a Vanek Úr, akinek azt mondják, hogy száz dollárt kap, ha felhajtja a Piszkos Fredet. Amire azt mondja: „ne adjanak száz dollárt, csak tízet. Akkorát nem láttam, annyi nincs is a világon!” Most én azt gondolok, hogy tudok olyan számot mondani önnek, amire azt mondaná, hogy lehetetlen, én pedig azt, hogy van akkora a világon.

Végül a korábbi ciklus legnépszerűbb politikusa és pártja 1994-ben 7 százalékos eredményt ért el, és 20 képviselőjük lett a parlamentben, ahol az MSZP-SZDSZ koalíciónak kétharmada volt.

 

A teljes adást itt tekintheti meg:

 

A Drót című műsor szakmai modellje a BBC hírműsora volt: a tényszerű, kiegyensúlyozott, a demokrácia és a véleménypluralizmus értékei mellett elkötelezett tájékoztatás megteremtése.

Drót több száz órányi adása az Blinken OSA Archívumban szabadon megnézhető.

Figyelmébe ajánljuk