Orbán: Egy ilyen sikeresen fejlődő országra a korrupciós vádak nem vehetők komolyan

Belpol

Orbán hosszan mesélt a moszkvai útjáról a rádióban, Magyarország szerinte jégtörőként működött, és van tekintélye is. 

Ilyen különleges körülmények között még sohasem találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióbejelentkezésében. Orbán azt mondta, a nemzetközi helyzet fokozódott, és a tárgyalásukon is a katonai feszültség Oroszország és Ukrajna között állt elsősorban a fókuszban, bár alapvetően a gazdasági kapcsolatok miatt utazott ki. 

Azt mondta, bár Magyarország nem akkora tényező a világpolitikában, 

van egy "magyar modell" az Oroszországhoz fűződő kapcsolat tekintetében, ami eltér minden más NATO- és EU-tag politikájától,

ami azt jelenti, hogy amellett, hogy Magyarország NATO- és EU-tag, jó kapcsolatokat alakít ki Oroszországgal is. Szerinte más is próbálkozik ezzel, a gazdaság szintjén a németek és az oroszok között például "dúl a szerelem", szankciók ide vagy oda, és Franciaország is törekszik egy magar modell-szerű dologra, vagy francia modellre, "legyünk szerények". 

Orbán szerint ráadásul amikor "beáll a jegesedés, akkor van szükség ilyen országokra, mint Magyarország, mert mi jók vagyunk jégtörőnek", utána pedig a német kancellár és a francia elnök is fog majd tárgyalni Putyinnal, de az első lépést Magyarország tette meg.

Szót ejtett arról is, hogy egy irreálisan hosszú asztal két végén ültek Putyinnal, erről azt mondta, az orosz elnökre vigyáznak, az nem Magyarország, ahol ő maga például kocsiba ül és vezet, "járom a kórházakat járvány idején is", Putyinra ugyanis járvány idején speciális szabályok vonatkoznak. 

Azt is mondta, valóban 5 órán át tartott a tárgyalás, komoly munka összepontosítani, segítők nem is voltak, csak a két tolmács, Putyin meg ő. Elmondása szerint kilenc javaslatot tett, nyolcban sikerült megállapodni, a kilencedik folyamatban van. Hozzátette, sok, 13 évnyi munkája van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal, miután a Szovjetunióval rossz volt. 

Arról is beszélt, hogy ahhoz, hogy jó viszonyt tudjanak kialakítani Oroszországgal, tekintély kell, Magyarországnak pedig van súlya meg tekintélye, ezt mutatja az is, hogy sokat kritizálják. Szerinte van tekintély, mert van önálló politika, a magyar érdek jelen van a politikában és a gazdaságban is, mindenki hozni akar valamit, céget, gyárat, be akarnak fektetni, miközben baloldali kormányok idején csak elvinni akarnak. Azt is mondta, hogy ő azon dolgozott,  hogy ne ellenségeket keressünk, hanem barátokat, kitartott a vitás kérdésekben Brüsszellel szemben, és ezért van tekintély. 

Szóba került a nyolc tető alá hozott megállapodás is, de nem hangzott el mindegyik. Orbán azt mondta, az oroszokkal a legfontosabb kérdés az energia. Neki nagy vállalása, hogy Magyarország energiafüggőségét csökkentsék, erről nem tett le, ezt szolgálja Paks II. és a naperőmű-fejlesztés is, ezekkel szerinte 2030-ra eljutunk oda, hogy az ország áramtermelésének csak 10 százaléka lesz károsanyag-kibocsátó, tehát fosszilis. "Magyarország klímabajnok már most is" – jelentette ki, mert szerinte sokkal csökkentették a károsanyag-kibocsátást, később még jobban is fogják, elsőként, ráadásul úgy, hogy a rezsi ára alacsony marad. Addig viszont ez orosz gázzal megy csak. Mint mondta, jön a horvát kikötőkön keresztül LNG-gáz, de az is elhanyagolható mennyiség, az oroszok pedig nem ma kezdték, tudják, hogyan kell ezt csinálni, és olcsóbban is adják.

Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly szeptemberben állapodott meg 15 évre a hosszútávú gázszerződésről, Orbán most erről azt mondta, Szijjártó "tanítanivaló taktikai vonalvezetéssel megállapodott 15 évre az oroszokkal", ráadásul egy olyan útvonalon, ami elkerüli Ukrajnát. Évi 4,5 milliárd köbméterről állapodtak meg, most beszéltek arról, hogy 1 milliárd köbméterrel emeljék, közel a megállapodás.

Orbán azt is mondta, hogy másfél éve egy kivételével minden szakértő azt mondta, hogy nem kell hosszútávú szerződés, mert a piacon olcsóbban lehet venni gázt, de akkor csak Szijjártó és ő gondolták úgy, hogy de, kell, mert ki tudja, mi lesz, és a rezsicsökkentést is ezzel tudják fenntartani, és most nekik lett igazuk, mert Nyugat-Európában már fogy a tárolókból a gáz.

"Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés"

– jelentette ki. 

Beszélt a Debrecenben épülő oltóanyaggyárról is. Erről azt mondta, az év végén az első modulja már elkezdhet működni. Olyan gyárat akartak, amely képes az itthon használt vakcinákat – nem csak a koronavírus ellenieket – előállítani, és legószerűen rakják össze, hogy lehessen bővíteni is új modulokkal. Most úgy látják, hogy Szputnyik és Szputnyik Light vakcinára nagy lesz a kereslet a következő években, de az oroszok nem tudnak eleget gyártani, gyártóhelyet keresnek, ezért lesz egy ilyen lehetőség. 

A Pfizer antivirális gyógyszerével kapcsolatos kérdésre Orbán azt mondta,  kapni mindig lehet, mert venni tudunk, gyártani csak akkor, ha a Pfizer akar gyártatni új helyszíneken is vakcinákat. Hozzátette, az EU, egyébként szerinte nagyon helyesen, szeretné látni azokat a vakcinagyártó kapacitásokat, amiket be lehet építeni egy összeurópai gyártásba, erre jelentkeztek is, hogy Debrecent is vegyék be. 

A helyreállítási alappal és a jogállamisági vitával kapcsolatos kérdésre Orbán azt mondta, ez addig megy majd így, "ameddig hagyjuk", mert addig "csontig fogják nyomni".Szerinte Brüsszelben vannak olyanok, akik szeretnék, ha egy római birodalomra hasonlítana, mert Európában két hagyomány van, a nemzetállami és birodalmi. Szerinte Magyarországnak az az érdeke, hogy Európa ne birodalomként szervezze meg magát, mert akkor csorbul a magyar függetlenség, ezért a nemzetek európája koncepciót támogatja, de nekik viszont az az érdekük, hogy de, ezért lopakodó módosítással, bírósági ítéletekkel folyamatosan átlapátolják a nemzeti jogokat Brüsszelbe.

Orbán szerint van egy pénzügyi vita, hogy a helyreállítási alapból jönnek-e pénzek – a bíróság szerint persze, csak változtassátok meg a családjogi törvényt, engedjétek be az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba, a magyar szülők jogát akarják elvenni egy bírósági ítélettel. Hozzátette, ha nálunk egy bíró beszélne folyamatban lévő ügyről, megindulna a "jogállami dzsihád", de ott úgy látszik, ez nem probléma. Azt is mondta, azt szeretné, hogy minél több nemzetállam "álljon a két hátsó lábára", és ne engedje, hogy elvegyék a jogai. Szerinte volt már dagály és apály is, most apály van, Brüsszelben szeretnék, ha szervilis kormány lenne Magyarországnak, a baloldal meg is mondja, hogy főnyeremény lenne Brüsszelnek. 

Nagy Katalin műsorvezető szóba hozta azt is, amiről az elmúlt napokban ismeretlen forrásból származó felvételek alapján a kormánypárti Magyar Nemzet írt (a felvételeken arról beszél egy újságíró és az Open Society Foundations volt igazgatója, hogy a civil szervezetek hogyan szervezik külföldön az újságírók útjait, vagy segítik őket interjúalanyokhoz, a kormánypárti média szerint ez bizonyítja, hogy hogyan működik a kormányt lejárató nemzetközi hálózat). Orbán erre azt mondta, "időnként kikotyognak ezt-azt, de tudjuk, miről van szó, de ennek nincs nagy jelentősége". Persze, az embert bosszantja ez, de valójában Magyarország egy sikertörténet, olyan dolgok történnek, amire mindenki büszke lehet, Magyarország előre megy, ilyen időkben közben meg mindenféle újságírók blődli szamárságokat írnak, de ez nem is számít, hanem csak az, hogy "milyen eredményt tudunk felmutatni mondjuk annál a hosszú asztalnál". 

Nagy Katalin azért tovább erősködött, és szóba hozta azt is, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje (Márki-Zay Péter) naponta azt mondja, hogy a kormány lop, miközben ő maga nem mondja meg, hogy honnan van pénze, csak hogy mikroadományokból. Orbán szerint viszont mindenki látja, hogy épül az ország, visszaadják az adót a gyerekeseknek, "azt a pénzt nem lopták el, azt visszaadjuk". Ha igaz lenne, amit a baloldal állít, akkor nem az lenne, amit az emberek látnak.

"Egy ilyen sikeresen és látványosan fejlődő országra az ilyen állítások, kritikák, korrupció, tolvajlás, és így tovább, szerintem nem vehetők komolyan".

Persze, baj mindig van, ezért az ügyészségnek és a rendőrségnek "észnél kell lennie", de

"korrupciótól szenvedő országok nem előre szoktak menni, hanem hátra",

ahogy ez történt is szerinte Gyurcsány idején, amely szerinte Magyarország történetének legkorruptabb kormánya volt. Hozzátette, Antall József mondta azt régen, hogy a magyar politikának az a hagyománya, hogy ha valaki azt mondja a másikra, hogy gazember, az azt jelenti, hogy nem ért vele egyet, ilyen a politikai kultúránk. 

Az utolsó egy percben a járvány is szóba került, erről Orbán azt mondta, a szorongás és a félelem kezd elpárologni a járványból, az oltás és a védekezés fontos, de a helyzetet elviselhetővé teszi az emberek számára az oltás, ezért is hosszabbították meg a két oltás után járó védettségiket is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

High-tech a pusztában?

Tudományos technológiai parkot terveznek komoly egyetemi háttérrel, a beruházást előzetesen majd’ 12 milliárd forintra becsülik. Mindezt Békés megye egyik leghátrányosabb településére, Pusztaföldvárra „álmodták meg”. Az összeg több mint fele a kormánypárti polgármester cégére menne.