Orbán érzi, elmeszel minket az Európai Bíróság

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. január 28.

Belpol

A miniszterelnök péntek esti jegyzete szerint „a főbíró nyilatkozatai nem sok kétséget hagynak afelől, milyen döntés várható.”

Az Európai Bíróság várhatóan el fogja utasítani Magyarország és Lengyelország keresetét, amelyet a jogállami elvekkel kapcsolatos 2020-as EU-jogszabály ügyében nyújtott be a két állam. Erről ír Orbán Viktor péntek este közzé tett publicisztikájában.

 

Tavaly márciusban fordult az Európai Bírósághoz a két ország, mondván, törvénytelenül született meg a szabály, ami alapján a tagállamoktól el is lehet venni a közös támogatást, ha azt látja az unió, hogy jogállamisági problémák miatt a pénzt nem lehet korrekt módon elkölteni.

„Az Európai Bíróság mindig is fontos része volt az Európai Unió bonyolult gépezetének. Mára a bíróság ambíciói tovább nőttek. Kinevezte magát az európai föderációs törekvések zászlóshajójának. Ez derül ki az Európai Bíróság elnökének nyilatkozataiból a február 16-án várható ítéletről, melyet a testület a Lengyelország és Magyarország által indított eljárásban hoz majd. A bíróság elnökének nyilatkozatai az Európai Unió történetének fontos dokumentumai lesznek” – írja a miniszterelnök. A Telex értelmezése szerint Orbán Viktor felkészíti a közvéleményt a várható döntésre.

„Az Európai Unió Bírósága február 16-án arról hirdet ítéletet, hogy lehet-e politikai és ideológiai feltételekhez kötni a tagállamokat megillető pénzügyi forrásokat. A főbíró nyilatkozatai nem sok kétséget hagynak afelől, milyen döntés várható. A bíróság elnöke szerint a luxemburgi bíráknak nem is az előttük fekvő ügyről, hanem az európai integráció jövőjéről kell határozniuk. Másutt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az ítélet az integráció következő fázisának alapjául szolgál majd. A február 16-ai ítéletből tehát meg fogjuk tudni, hogy a bíróság föderális Európát tart kívánatosnak. Ez nem nagy meglepetés. A bíróság, ha megakadni látta az európai integráció gépezetét, mindig a föderális berendezkedés felé lökte az EU-t: tudatosan szélesítette hatásköreit és aláásta a tagállami szuverenitás bástyáit. Ezek a döntések valójában nem jogi, hanem politikai döntések, ahol a jog csak a politikai akarat végrehajtásának az eszköze. A hang lehet Jákob hangja, de a kéz Ézsau keze”.

Orbán Viktor szerint a bíróság ezzel valójában nem jogi, hanem politikai döntést hoz, a bírók a politikusok helyébe próbálnak lépni, és a „költségvetési zsarolás” eszközével élnek. A magyar kormányfő szerint ezt nem tehetnék, hiszen a bíróság nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó.  „A tagállamoknak nem szabad elfogadniuk, hogy az Európai Bíróság a tagállamok népei és kormányai helyett politikai döntéseket hozzon. Ez nemcsak Lengyelország és Magyarország ügye, ez minden európai polgár és tagállam közös ügye. Ébresztő!” – írja Orbán Viktor. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk