„Orbán két nő szoknyája mögé bújt, de magyarázattal tartozik”

  • narancs.hu
  • 2024. február 10.

Belpol

Reagált az ellenzék Novák Katalin és Vargja Judit lemondására. 

Reagáltak az ellenzéki pártok és egyéb szervezetek Novák Katalin és Varga Judit lemondására. Donáth Anna, a Momentum elnöke egy szombati tüntetésen azt mondta, a lemondások azt üzenik, hogy igenis van ráhatásunk arra, mi történik Magyarországon. Igenis félnek az emberek dühétől. Novák lemondott, de nem azért, mert megszólalt a lelkiismerete, hanem mert a Karmelitából ráparancsoltak. Novák megpróbált amögé is bújni, hogy milyen nehéz nőként a politikában.

„Valóban nehéz, de nem azért, amit ő mond. Ő nem nőként, emberként volt képtelen megőrizni az integritását. Ennek az országnak szüksége van erős női politikusokra, mint például Solt Ottilia vagy Kósáné Kovács Magda, de nem olyan példákra van szükségük, mint Novák vagy Varga Judit” – fogalmazott Donáth. 

Hozzátette, Orbán Viktor most két nő szoknyája mögé bújt, de továbbra is magyarázattal tartozik. 

A DK kezdeményezi, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről: mint közleményükben írták, Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét.

„Azért, hogy ez ne történhessen meg újra, az Árnyékkormány programjával összhangban azt kezdeményezzük, hogy ne Orbán Viktor és az Országgyűlés, hanem az emberek döntsenek az új köztársasági elnök személyéről, ahogy ez Európa legtöbb országában is kitűnően működik. Az ehhez szükséges javaslatot benyújtjuk a parlamenthez, a közvetlen köztársaságielnök-választás költségeinek minimalizálásáért pedig azt javasoljuk, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen. Ezzel párhuzamosan pedig aláírásgyűjtést is indítunk a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, hogy minél több magyar ember támogatását szerezzük meg.

Nem szabad megengedni Orbánnak, hogy ismét ő válasszon. Támogass minket az aláírásoddal, döntsenek végre az emberek az új köztársasági elnökről!” 

– olvasható Dobrev Klára EP-képviselő által jegyzett közleményben. 

A Párbeszéd nevében Szabó Tímea reagált: videóbejegyzésében azt mondta, követelik, hogy a párt által benyújtott Btk.-módosítást támogassa a kormány, aminek értlemében nem csak a pedofil bűnelkövetők, hanem azok bűnsegédjeik sem gyakorolhatnák a foglalkozásukat. 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke azt mondta, elérkezett az ideje a közvetlen államfőválasztás ideje. Szerinte Novák és Varga döntését már egy hete meg kellett volna hoznia. Átverve érzi magát, mert a Jobbik volt az egyetlen ellenzéki pár, amely megszavazta a gyermekvédelminek nevezett törvényt, miközben a kormány a pedofilok bűnsegédjeit segíti. Alaptörvény-módosítást nyújtottak be, hogy közvetlen köztársasági elnök választás legyen Magyarországon. 

Ungár Péter, az LMP társelnöke azt írta a Facebookon, hogy Novák döntésével nem tudja helyrehozni azt a kárt, amit mi, magyarok, mi mindannyian elszenvedtünk. „Hatalmas sebeket kapott a közbizalom és az emberek joggal vonhatják kérdőre a választott politikusaikat: hogy történhetett ez meg? Miért, és milyen indokok alapján? Jogunk van tudni, az emberek magyarázatot várnak. A magyar polgárok megérdemlik, hogy a választott vezetőik, akiket ők közvetlenül vagy közvetve közjogi méltósággá választottak, magyarázatot adjanak nekik.

Ha úgy döntött Novák Katalin, hogy távozásával sem adja meg nekik ezt a magyarázatot, akkor azt Orbán Viktornak kell megtennie”. 

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke azt írta, Varga Juditnak már a végrahajtómaffia-ügy kirobbantásakor le kellett volna mondania. „Szégyen ez az ügy azokra nézve is, akik a nemzeti oldalon napok óta hallgatnak. Nem egyszeri esetről volt szó, a bicskei gyermekotthonban 10-15 éven át folyamatosan zajlott az igazgató, V. János mocskos pedofil terrorja, és legkevesebb 10 fiúgyermek életét tette tönkre ez az undorító szörnyeteg”. 

A Vona Gábor vezette Második Rerofmkor szerint Novák az egyetlen lehetséges döntést hozta: a kegyelmi döntésével keletkezett kettős válsághelyzet – a köztársasági elnöki hivatal és a gyermekvédelmi rendszer iránti bizalom megroppanása – azonban a lemondásával nem szűnt meg. A párt ezért az alábbi javaslatokat teszi:

  •  A köztársasági elnököt közvetlenül a társadalom választhassa. Ehhez módosítsuk mielőbb az alaptörvényt, hogy a jövőben „ne a mindenkori kormány bábja”, hanem az emberek embere legyen az államfő. 
  • Második Reformkor jövő hétre összehívja a Gyermekvédelmi Kerekasztalt civil szervezetek és érintett áldozatok részvételével. A kerekasztal célja, hogy két hónapon belül egy átfogó és hatékony gyermekvédelmi javaslatot dolgozzunk ki az ország számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk