Orbán: "Magyarországnak úgy kell most Szerbiára tekintenie, mint a legfontosabb partnerére"

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 3.

Belpol

Orbán szerint a világot most Szerbián keresztül tudjuk elérni. 

Egyre nehezebb a helyzet az illegális migráció tekintetében, a számok és a tények egyre riasztóbbak, mégsem irányul elég figyelem erre a problémára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután az osztrák kancellárral és a szerb elnökkel egyeztetett a Várkert Bazárban.

Orbán hosszan beszélt arról, hogy milyen nagy probléma szerinte az illegális bevándorlás annak ellenére, hogy a világnak most vannak más égető problémái, a figyelem is ezekre irányul elsősorban, hiszen itt az orosz-ukrán háború, "itt van a mindannyiunkat gyötrő magas energiaárak és a szankciók problémája", és a migrációra nem irányul elegendő figyelem, pedig ez legalább olyan fontos kérdés, mint a másik kettő.

Orbán azt mondta, arra tettek most kísérletet, hogy közösen intézkedéseket dolgozzanak ki, mert ez a három ország, Ausztria, Szerbia és Magyarország van a legspeciálisabb helyzetben, ugyanis két irányból van migrációs probléma: az orosz-ukrán háború következtében több mint egymillió menekült érkezett keleti irányból Ukrajna felől, miközben a határ déli irányból is "folyamatos ostrom alatt áll" – mondta, hozzátéve, hogy nem látni, hogy a migrációt ösztönző brüsszeli politika változna, és az újraelosztási kvóták is újra és újra napirendre kerülnek.

Kijelentette, hogy Magyarország teljesíti a schengeni tagságból fakadó kötelezettségeket, de az lenne az érdeke és egész Európa érdeke is, hogy a védvonalat minél délebbre tolják, mert most az elsődleges védvonal a szerb-magyar határ, és mindenkinek az az érdeke, hogy ez délebbre kerüljön.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy eddig is adtak segítséget Szerbiának és Észak-Macedóniának, de most az együttműködés egy új dimenziójára van szükség, ezért a hétfői találkozó után hamarosan lesz egy következő Belgrádban, ahol az illetékes miniszterek egyeztetnek, a konkrét lépéseket fogják jogi formába önteni, illetve, ha közös fellépés lesz, ennek a pénzügyi és élőerő-feltételeit is ott fogják tisztázni. Egy harmadik találkozót is terveznek, amelyre Bécsben kerülhet majd sor.

Orbán Viktor kérdésre elmondta: először minél délebbre kell tolni azt a védelmi vonalat, amelyen nem lehet átjutni, és ezt lépésről lépésre kell megtenni. Másodszor, akik illegálisan vannak az országaikban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, harmadszor pedig, hot spotot, azaz menekültkörzetet kell létrehozni az Európai Unió területén kívül, hogy menedékkérelmet csak és kizárólag ott lehessen benyújtani.

Azt mondta, azok a szállítási útvonalak, amelyek keleti irányból érkeztek Magyarországra, megbénultak vagy meg fognak bénulni a következő időszakban, ezért a magyarok kulcskapcsolatrendszere déli irányban van, legyen szó közlekedésről, energiáról vagy gázról. "Magyarországnak úgy kell most Szerbiára tekintenie, mint a legfontosabb partnerére, akin keresztül el tudja érni a világot" – fogalmazott a kormányfő. "Hálásak vagyunk a szerbeknek, hogy rajtuk keresztül jön az a cső", amelyen Magyarország ma gázt kap – mondta. Hozzáfűzte: "amíg Magyarországon lesz gáz, addig lesz Szerbiának is gáz, majd valamilyen módon megsegítjük egymást".

Megjegyezte: nincs közös európai megoldás az európai cégek megsegítésére, "persze a szankciós politikát mindenkire ráerőltetik", de nincs közös pénzügyi alap, hogy kompenzálják ennek a pénzügyi következményeit, ezért a gazdag országok, például Németország óriási összegekkel fogják megsegíteni a saját cégeiket, a szegényebbek pedig ezt nem tudják megtenni. Ráadásul szerinte az EU nem segíti a szegényebb országokat, a szankciókat előírták, de anyagilag nem segítenek. „Ez a kannibalizmus kezdete az EU-ban. Ezzel kezdenie kell valamit Brüsszelnek, mert ez az európai egységet meg fogja bontani” – vélekedett Orbán a Telex beszámolója szerint.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy az osztrák-magyar viszony mindig is pragmatikus volt, és eljött annak a korszaka, amikor az ideológiai kérdéseket félre kell tenni, mert most nem ideológiákra van szükség, hanem konkrét megoldásokra.

Aztán közölte, hogy "Brüsszelből soha semmilyen segítséget nem kaptunk", a határkerítés megépítésére, működtetésére nem kaptak pénzt. Sőt Brüsszelben olyan szabályokat tartanak fenn, amelyek "életidegenek a világnak ezen a sarkán", a migrációs szabályokkal, amelyekkel a menekültügyi rendszert működtetni akarják, az uniónak ebben a térségében "csak bajt okoznak". Minél többet kell tenni azért, hogy egy új menekültpolitika jöjjön létre Brüsszelben, "de nem ülhetünk erre várva ölbe tett kézzel, hanem cselekednünk kell". 

Hangsúlyozta: "örülnénk, ha lenne európai megoldás, de ebben a pillanatban az európai megoldások csak hátráltatnak bennünket", a nemzeti megoldásoknak van igazából terük. "Szeretnénk, ha Brüsszelben ez megváltozna" – tette hozzá Orbán Viktor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk