Orbán: „Május végére kint vagyunk a vízből”

Belpol

Az alsó tagozatok nyitásáról, nyájimmunitásról, oltásról beszélt a miniszterelnök a rádióban. 

Az óvatosság és a fokozatosság miatt mennek egyelőre csak az alsósok vissza az iskolába – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában az iskolanyitással kapcsolatos döntésekről

Orbán elmondta, Magyarországon mintegy 8 millió 18 év feletti ember van, közülük eddig 3 145 892 embert oltottak be, 742 ezren pedig átestek a betegségen vagy épp most vannak benne, vagyis szerinte

közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma elérje az 50 százalékot, és akkor többen lesznek védettek, mint akik még nem azok.

Hozzátette, a járványügyi első nemzeti konzultációban az emberek azt jelezték, hogy az iskolák bezárása az utolsó intézkedések között legyen, és a WHO is azt mondta, hogy azt kell utoljára zárni és először nyitni, de Orbán úgy fogalmazott, hogy ebben ő nem annyira biztos, mert természetes ösztönből mindenáron az ember védi a gyerekét, ezért mindig nagyon nehéz újraindítani, mert a közvélemény mindig megosztott.

A jelen helyzetben elmondása szerint a döntésnél fontos szerepet játszott a bölcsődei helyzet, ugyanis a bölcsődéket nem zárták be, és úgy látták, hogy az elmúlt 10 napban megnőtt a gyereküket bölcsődébe vivő szülők aránya, és

összesen 27 14 év alatti gyermek van kórházban, lélegeztetőgépen pedig 2.

Mint mondta, a honvédség fertőtlenítette is az iskolákat, ezért úgy érezték, hogy ha azt akarják, hogy az élet újrainduljon, és sok százezer ember el tudjon menni dolgozni, akkor nyitni kell. Elmondta azt is, hogy azért az alsó tagozatnál húzták meg a határt, mert ott még nincs osztálybontás, az osztályok nem keverednek úgy, mint később, és a szülőknek is megvan az a lehetőségük, hogy az igazgatóhoz forduljanak, ha nem akarják a gyereküket iskolába vinni. Orbán úgy fogalmazott, „az igazgatók vannak a legközelebb az élethez”, ezért ők eldönthetik, hogy melyik döntés szolgálja a legjobban a diákot. 

Elmondta azt is, hogy kevesebb pedagógus jelentkezett oltásra mint várták, de összesen 3 145 592 ember kapta meg eddig az oltását, a második oltást is megkapták már 1,3 millióan. Ismertette a járványügyi adatokat is: elhunyt 241 ember, és bár 10 ezer alá csökkent a kórházan ápoltak száma, de még mindig nehéz a helyzet a kórházakban, lélegeztetőgépen pedig 1 117-en vannak. 

Hozzátette, Európában talán Málta után a legtöbb átoltott ember nálunk van, és most azt mondta,

a következő 6 hét döntő lesz, megduplázzuk a beoltottak számát.

Elmondta, hogy az operatív törzs pénteki ülésén is az oltás volt a téma, ugyanis kiesett már megint 580 ezer körüli nyugati vakcina, a Janssen, ami egy amerikai vakcina, és bár a nyugatról érkezőket el szokták fogadni automatikusan, a keletről érkezőket vizsgálják csak részletesen, de ebben az esetben ugyanolyan vizsgálatokat akarnak a Janssenről, mintha keleti vakcina lenne, látni akarják a gyárat stb. Elmondása szerint most azon dolgozik a külügyminisztérium, hogy hogyan pótolják a kieső vakcinákat, Orbán szerint „erre jó esélyünk van”. 

„Május végére, júniusra szerintem kint vagyunk a vízből„

– fogalmazott.

A regisztrációt ért kritikákkal és az ellenzék javaslatával kapcsolatban, hogy regisztráció nélkül oltsanak, Orbán azt mondta, azért kell a regisztráció, mert az oltás önkéntes, ezért tudni kell, hogy ki az, aki akar oltást kapni, őket össze kell gyűjteni egy adatbázisba, mert csak utána tudják megmondani, hogy hogyan kaphatnak oltást. Szerinte ez Magyarország II. világháború utáni valószínűleg legnagyobb logisztikai művelete, az egyéni igényeket is – amennyire lehet – igyekeznek figyelembe venni, így ez egy olyan szervezési hadművelet, amely komoly tesztet jelent mindenkinek, aki részt vesz benne. 

Mint mondta, az idősek közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni (vagyis aki jelentkezett), bár vannak technikai nehézségek egy-két esetben, például ha valakit a gyerekei regisztráltak, ő maga pedig nem akar oltatni. 

De, mint mondta, van még egy dolog, és ebből a szempontból alacsony a regisztráltak száma – amely jelenleg mintegy 4,2 millió –, ez pedig a nyájimmunitás, amelyet Orbán rendkívül ellenszenves kifejezésnek tart, „mert nem vagyunk állatok”. Szerinte ugyanakkor a nyájimmunitás miatt az emberek egy része azt gondolja, hogy oltás nélkül is védett lesz, ha elég ember oltatja be magát, és „megúszhatja, oldalvizen valahogy védett tud maradni”, de Orbán szerint tévednek, ugyanis egyéni felelősség, egyéni védelem van, és aki nem oltatja be magát, az nem fogja tudni elkerülni a megbetegedést, és ez halált is okozhat. 

Arról is beszélt, hogy a legnagyobb közbizalom a falujában az orvosban volt – „jó, a papot is tiszteltük, meg a tanárokban is bíztunk” -, ezért építették a háziorvosokra az oltást, ők nagyon le is vannak terhelve, de szerinte az a személyes elköteleződés, erkölcsi nagyság, amire szükség van, az az orvosokban van meg, a háziorvosokat éjjel is el lehet érni, és ezért akarták az ő érzelmi intelligenciájukat is bevonni. Ezután mindenkit arra biztatott, hogy 

ha valaki valamit nem ért, nem tud, akkor bátran forduljon a háziorvosához, ott meg fogják mondani, hogy mit kell csinálni, ott mindent tudnak.  

Ezután Orbán hosszasan szapulta az ellenzéket, arról beszélt, hogy „politikai embertani szempontból” utólag majd érdemes lesz egy pillantást vetni Magyarországra, mert szerinte figyelve a nemzetközi fejleményeket is, olyat ő még nem látott, mint nálunk, olyan baloldalt, amely szerinte nyíltan és kendőzetlenül olyan politikát folytat, amely válsághoz vezet, lassabb kilábaláshoz, és elbizonytalanítja az embereket a kormányban egy olyan helyzetben, amikor a kormány az élet irányítója.

Úgy fogalmazott, hogy most nem is politikai kormány van, a kormány egy válsághelyzetben valójában az operatív törzs irányítója, ő is így gondol most magára, de szerinte a hataloméhségét a baloldal nem tudja legyűrni, és időnként el is mondják ezt, hogy például miért nem használják ki az emberek lelki bajait a kormány ellen. „Eszement dolgok történnek” – fogalmazott, és azt mondta,

sok képviselő sürgeti, hogy az oltáselleneseknek legyen valami büntetése, mert ezt mégsem lehet szó nélkül tűrni.

Hozzátette, ő nem szeretné, ha a járványkezelés közben még az oltásellenesek büntetőjogi felelősségrevonásával is foglalkozni kellene, inkább a jó érzésű emberek fogjanak össze, miközben a baloldal arról beszél, hogy hogyan tudna ártani a kormánynak. „Ez a romlottság másik foka, le vagyok sújtva” – fogalmazott, hozzátéve, hogy bár még mindig be van nyújtva a parlament a kínai vakcinákat elítélő ellenzéki határozati javaslat, ha nem lenne kínai vakcina, sokkal kevesebb emebrt tudtak volna beoltani. 

Orbán hangsúlyozta, hogy

ha a következő hat hétben sikerül végrehajtani az oltási tervet, akkor Magyarország az elsők között lábal ki a járványból.

A műsorvezető felvezetésére beszélt arról is, hogy más országokban, ahol koalíciós kormányok vannak, ott a „varratoknál a teher alatt megrepedhet az egység”, Magyarországon viszont egységes a kormány, ez pedig szerinte komoly előny a járványkezelésben. 

Végül szó esett a teraszok nyitásáról is, erről azt mondta, sokat egyeztettek a kamarával és a szövetségekkel, ő pedig nagyon optimista, a teraszok kinyitása szimbolikus, látványos darabja a régi életünknek. Megemlítette, hogy voltak olyan önkormányzatok, ahol megemelték a teraszdíjakat, példaként külön kiemelte az I. kerületet, ahol szerinte megduplázták, ezért most központilag eltörölték ezeket és a bürokratikus akadályokat is, kifejezetten bátroítják a vendéglátóhelyeket, hogy tegyenek ki székeket. Azt is mondta, hogy bértámogatást is továbbra is kapnak. 

Elmondta azt is, hogy már készül a 2022-es költségvetés, az az újraindítás éve lesz, a kormány pedig tartja magát ahhoz, hogy minden munkahelyet, amit a vírus tönkretett, pótolni fognak, sőt, most úgy látja, hogy a költségvetés szerint több munkahelyet fognak létrehozni. 

Figyelmébe ajánljuk