Orbán: "Most a győzelem kapujában állunk"

  • narancs.hu
  • 2021. március 31.

Belpol

A zárás most nem megoldás, de az oltás mindent meg fog oldani - ígérte Orbán a köztévében. 

A nyitás egy csalóka kifejezés, mert nyitni csak lépcsőzetesen lehet az országot, ez derült ki a nemzeti konzultációból is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott interjújában, amelyet felvételről sugároztak szerda este.

Orbán azt mondta, a nyitáshoz kapcsolódó 2,5 millió beoltottat egy "erkölcsi törvény" jelölte ki, mert nem szabad addig újraindítani az országot, amíg az időseket, a 65 év felettieket nem oltják be. Ezért a kormány saját szabályokat állított fel, úgy számolnak, hogy a regisztrált 65 év felettiek beoltása akkor fog megtörténni, amikor elérik a 2,5 millió embert

Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e jobb egy kivételek nélküli általános, rövid zárás, Orbán azt mondta, mindenki tartsa be a szabályokat, ha egy belső térben sokan vannak, hordjanak az emberek maszkot. Azt is mondta, a brit vírusvariáns ellen már nem jó a zárás.

Úgy fogalmazott, hogy amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás hasznos volt, de ez már nem olyan vírus, nem lehet megállítani, csak lassítani: „Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk.

Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani”

– fogalmazott.  

Arra a kérdésre, hogy nem fura-e, hogy a kormány már a nyitásról beszél, Orbán azt mondta, a mostani helyzet mindenkit megvisel, de ha túlvagyunk a járványon, akkor nem csak gazdasági értelemben kell újraindítani az országot, hanem a közösségeket is újra kell éleszteni. Szerinte többről van szó, mint hogy a boltokat ki lehet nyitni, mert most mindenki elvesztette az örömöt. De a vírus nem csak az egészséget teszi tönkre, hanem a munkahelyeket is, és ezért fontos, hogy az emberek tudják, mire számíthatnak, mikor vihetik a szülők megint iskolába, óvodába a gyerekeket. 

Azt hangsúlyozta, hogy egyszerre kell oltani, és segíteni az embereknek, hogy megtervezhessék, hogy mi lesz a jövőben.  

Arra a kérdésre, hogy mikor billenhet el a jó irányba a mérleg, Orbán kifejtette, csupa rossz hírt hall, "a helyzet, amiben vagyunk, nélkülöz minden romantikát, jó hírt, boldogságot", de az oltás segít egyedül, és minél gyorsabban oltunk, annál hamarabb csökken a betegek száma, és annál kevesebben fognak meghalni. Hozzátette, ezért fontos, hogy ne adjunk helyet az oltásellenes hangoknak, mert aki azért nem oltatja be magát, mert hallgatott az oltásellenes politikusokra, és utána megbetegszik, az az oltásellenesek súlyos felelőssége. 

Mindenkitől azt kérte, hogy hagyják dolgozni az orvosokat és ápolókat, és "ne vezessék félre az embereket kamuvideókkal". Aki nem bízik az oltásban, annak azt üzente, hogy ez maradjon az ő személyes döntése, és ne beszéljen rá másokat is ugyanerre. 

Az egészségügy kapacitásáról azt mondta, március 15-e környékén egyeztetett a kórházigazgatókkal, akik "jólelkű emberek, elszánt és felkészült emberek, odateszik magukat", ezért az orvosokon, ápolókon, kórházigazgatókon nem fog múlni egy emberélet sem. Azt is mondta, hogy megvan a kellő szabadsága az orvosoknak, hogy átszervezzék az ellátást.

"Átcsoportosítás, vezénylés a módszer, amivel meg tudjuk oldani ezt a helyzetet"

- mondta, hozzátéve, hogy a végzős hallgatókat is bevonták. 

A kórházi kapacitásokról azt mondta, a koronavírus miatt kijelölt és elkülönített ágyak fele még szabad, és még kétszer annyi lélegeztetőgépes ágy is van, mint ami most használatban van. 

A műsorvezető egy ponton Camus-t idézte, mire Orbán kifejtette, hogy nem csak az orvosok, ő is négy órát szokott aludni, de marad hely az érzelmeinek is, mindenesetre "köszönet, hála, elismerés az orvosoknak", de "nem most van itt az ideje, hogy bemenjünk a kórházakba, és kamuvideókat gyártsunk". 

Hozzátette, orvosszakmai kérdés, hogy hogyan kell elhatárolni az ágyakat covidosokra és nem covidosokra, ebben az orvosoknak szabad keze van, ez rájuk van bízva, de a covidos és nem covidos betegek ellátását egyszerre képes megoldani az egészségügy, ezért a nem koronás betegek sem maradnak ellátatlanul. 

A pedagógusok oltásával kapcsolatban arra a felvetésre, hogy az iskolákat akkor fogják kinyitni, maikor a pedagógusok még csak az első oltást kapták meg, Orbán azt mondta:

"Amikor én az első oltást megkaptam, bementem dolgozni."

Majd hozzátette, erről is van egy orvosszakmai vita, de már az első oltás is komoly védettséget ad, a pedagógusok pedig vegyék figyelembe a szülők érdekeit is, akiknek dolgozni kell mennie. Azt mondta, teljesítették a szakszervezetek kérését, hogy vegyék előre a pedagógusokat, és

bő egy héttel az iskolák újranyitása előtt meg fogják kapni az első oltást. 

Beszélt arról is, hogy nagy vita volt, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül oltsanak-e vagy sem, de végül kifejezetten a járványügyi szakemberek hatására úgy döntöttek, hogy a háziorvosokat vonják be, mert ők rendelkeznek azzal az információval, ami ahhoz szükséges, hogy kit oltsanak be előbb, még ha meg is adnak általános szempontokat. Azt mondta, ezért a felelősség az övék, hogy kit vesznek előre és kit nem, de ez egy felelősségteljes mérlegelés, mert ismerik a betegeket. "Jól tesszük, hogy bízunk a háziorvosban, hogy ők el tudják dönteni, de feltételezzünk róluk jó szándékot" - mondta. 

A kismamák oltásáról azt mondta, sokáig az volt a vélemény, hogy inkább ne, aztán kialakult az a vélekedés, hogy néhány vakcinával mégis szabad, az orvosok ezt is javasolták az operatív törzsnek. Hozzátette, 42 ezer olyan kismama van, aki a várandósság olyan szakaszában van, hogy fel tudja venni az oltást, és azzal mindenki egyetért, hogy ha lehet őket oltani, akkor vegyük őket előre. (Arról nem beszélt, hogy a szoptatós kismamák a legfrissebb hírek szerint kiesnek ebből a körből.) 

Kifejtette azt is, hogy egészen biztos volt benne, hogy idővel megváltozik az európai közvélemény a keleti vakcinákat illetően, mert már november tájékán lehetett látni, hogy a nyugatról megrendelt vakcinák nem fognak időben ideérni. Mint mondta, az Európai Bizottság kötötte meg a szerződéseket, és közben Nagy-Britanniában, Izraelben, USA-ban már előttünk jártak az oltással. Mivel minden országnak joga van ahhoz vészhelyzetben, hogy rendeljen máshonnan, ezért Magyarország rendelt, csak ezt más nem vállalta be. Hozzátette, csak később a szlovákok, ott az azt övező vitákra "ráment a miniszterelnök. Én még itt ülök" - mondta, hozzátéve, hogy vakcinából politikai-ideológiai ügyet csinálni "szamárság, de lehet, hogy erősebb kifejezést kellene használni, mert emberéletek múlhatnak rajta". 

Azt mondta, ha Magyarország nem rendelt volna keleti vakcinákat is, akkor feleannyi embert sikerült volna csak eddig beoltani. "Nem volt kockázatmentes döntés, de jól döntöttünk, és sok ezer ember életét fogjuk még megmenteni" -tette hozzá. 

Az oltás üteméről azt mondta, eddig 2 millió 11 ezer vakcina érkezett, ápr 4-ig 2 millió 356 ezer, május 1-jén pedig 4 millió 121 ezer lesz, ebben a nyugatiak is benne vannak. Azt mondta, áprilisban nyugatról is nagyobb mennyiségű vakcinának kell beérkezni, júniusban 7 millió körül lesz már, de mindenesetre

május elején több vakcinánk lesz, mint ahányan regisztráltak. 

Kifejtette, hogy a nyitást és a zárást sürgetőké két egymást kizáró álláspont, "a változást a beoltottság fogja előidézni", mert ahogy nő a beoltottak száma, úgy fognak egyre kevesebben megbetegedni és meghalni.

Az oltás mostanra még nem tudta letörni, megállítani és megölni a vírust, de ahogy javulnak majd a fertőzöttségi adatok és az oltás, úgy közelednek majd az álláspontok

- mondta. 

Kifejtette, hogy a konzultáció szerint lépcsőzetesen kell nyitni, elsőként az iskolákat kell kinyitni, utána a szállodásoknak kell munkát adni, és utána jöhet a többi lépés. Most azt mondta, hogy a 2,5 millió beoltott ember meglesz húsvét utánra, ekkor újra ki lehet nyitni a boltokat, csak egy más biztonsági rendszerrel, és utána jöhet a harmadik-negyedik lépés. 

"Ahogy nő a vakcinák és beoltottak száma, úgy fog megváltozni a helyzet és a hangulat" - ígérte, hozzátéve, hogy a nyitás soron következő lépéséről mindig egy héttel korábban tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. 

Azt is mondta, hogy

ha tartani akarjuk, hogy annyi munkahelyet hozunk létre, mint amennyit a vírus tönkretesz, akor 100 ezert kell létrehozni.

Hozzátette, reméli, hogy a nyitás után olyan gazdasági megindulás lesz, hogy többet is sikerül majd. 

Szó esett Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki budapesti látogatásáról is, erről Orbán azt mondta, "tiszta helyzet jött létre azzal, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt közötti kapcsolat megszűnt", és jól látható, hogy sok olyan ember van, akinek nincs megfelelő képviselete Európában. Mint mondta, ezek az emberek nem akarnak migrációt, a megszokott nemzeti keretekben gondolkoznak, fontos nekik a család, és sok tíz, vagy akár százmillióan is vannak, de nekik nincs, vagy csak széttöredezett európai képviselete van. "A hagyományos európai értékekben hívő embereknek is lesz képviselete" - ígérte. 

Végül a húsvéttal kapcsolatban kifejtette, hogy

"a feltámadás a győzelem, és most a győzelem kapujában állunk. Lesz még 2-3 nehéz hetünk, és akkor a tamáskodó hangok is elhalkulnak majd, és szép napos nyarunk lesz."

Úgy fogalmazott, hogy "már csak karnyújtásnyira van tőlünk a régi életünk", ő ugyanis látja az adatokat. "Teszünk még 2-3 lépést és győzni fogunk, visszakapjuk a régi életünket, bár nem lesz rögtön ugyanolyan, mint amikor elvette a vírus". Azt is mondta, 2020 februárban még nagyon reményteljes terveik voltak, mindenből áradt az optimizmus, az életerő, ide kell visszatérni legkésőbb a nyár végére.  

Figyelmébe ajánljuk