Orbán szerint akkor lesz vége az élelmiszerárak emelkedésének, amikor a szankcióknak

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Belpol

A miniszterelnök azonnali kérdésekre válaszolt a parlament őszi nyitónapján.

Mint arról lapunk is beszámolt, hosszú, de sok újdonságot nem tartalmazó beszédet mondott az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján a miniszterelnök. Központi elemei az ukrajnai háború, a Fidesz retorikájában visszatérő elhibázott brüsszeli szankciók, az energiaválság és a kormányzati intézkedések voltak. Ezt követően azonnali kérdésekre válaszol Orbán Viktor a parlament őszi nyitónapján

Elsőként Kálmán Olga, a DK képviselője kérdezett Orbán Viktortól. 

"Miniszterelnök Úr, ön sok minden más mellett az elmúlt 12 évben tönkre tette a forintot" – kezdte beszédét az egykori műsorvezető. Felszólalásában felidézte, hogyan lett a 2010-es 270 forintos euróárfolyam mára 400 forint körüli szinten. Orbánra olvasta az alapvető élelmiszerek drágulását. "Az Eurostat kutatása szerint Magyarország az élelmiszerdrágulás világrekordere" – mondta Kálmán. "Ön tette ezt a magyarokkal.” A kérdése az volt, mikor lesz ennek már vége.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz vége az élelmiszerárak emelkedésének, az a válaszom, hogy akkor, amikor a szankcióknak. Amint vége van a szankcióknak, azonnal csökkenni fognak az élelmiszerárak"

– kezdte Orbán válaszát, majd a forint gyengüléséről azt mondta, a DK politikusai voltak kormányon akkor, amikor a devizahitelek eladósítoták a magyarokat. "Óvatosabban rója fel a kormánynak a forint gyengeségét, tekintettel arra, hogy az önök által összehozott deviza-csődtömeget a 2010-ben alakult magyar kormányak kellett eltakarítania" –mondta Orbán. A miniszterelnök szerint ma a dollár erősödik az euróval szemben, ez okozza a forint gyengülését is.

Az élelmiszerdrágulásnak "akkor lesz vége, ha vége lesz az Orbán-kormánynak" – ez volt a viszontválasza Kálmán Olgának. A DK képviselője szerint az ő jövendő, egymásra figyelő kormányuk majd rendbe teszi az országot.

„Nehéz úgy egymásra figyelni, ha kilövik az ember szemét” – tromfolt vissza Orbán.

Másodikként az MSZP-s Molnár Zsolt kérdezett Orbántól. A politikus szerint a paksi atomerőmű több energiát termel, mint amit a lakosság felhasznál, ezért úgy látja, nem indokolja semmi az áramár emelését még az átlagfogyasztás felett sem. "Azt kérjük, hogy haladéktalanul intézkedjen, hogy álljon vissza a 36,6 forintos áramdíjra az áramár. Hisz ez nem minősül sarcnak" – emelte ki.

"Egészen úgy hangzott, mint egy kormánypárti hozzászólás, de most nincs üresedés a kormányban" - hozta zavarba Molnárt Orbán válaszolva. A miniszterelnök szerint az unió miatt kell összekötni a gáz és az áram árát. Szerinte amúgy Paks nem fedezi, csak a lakossági fogyasztás harmadát, de majd ha meglesz Paks 2, akkor minden jobb lesz.

Lukács László György a Jobbik jelenlegi frakcióvezetője az energiaválság miatt bezáró vendéglátóipari és más üzeletekről kérdezte a miniszterelnököt. Pontosabban arról, miért nem kapnak támogatást a legkisebb vállalkozások, amelyek a megnövekedett rezsi miatt bezárásra kényszerülnek.

Orbán azt mondta,

indítanak egy 200 milliárd forintot meghaladó támogatási programot a kisvállalkozásoknak, lesz támogatás a nagy vállalkozásoknak, de ezek még nem indultak el. És ha kell, munkavédelmi akciótervet is indítanak, de erre sincs még szükség.

Tordai Bence a nemrég megkötött hosszútávú orosz-magyar gázszerződésről érdeklődött. Mire a miniszterelnök úgy felelt, hogy az Európai Unió miatt nem lehet fixáras gázszerződést kötni az oroszokkal. Orbán szerint is jobb lenne egy ilyen, de uniós direktívák miatt semmilyen szereplővel nem köthettek ilyet. "Azt ígérte a maga Vlagyimir barátja, hogy ötödáron fogjuk kapni a gázt" – reagált Tordai Orbán válaszára, úgy tudja, 108 százalékos árat fizetünk ehelyett.

Dúró Dórának válaszolva elmondta Orbán, hogy decemberben,

a jövő évi költségvetés véglegesítésekor új családtámogatási programokat szeretne meghirdetni. Előzetesként annyit mondott, ha egy fiatal nő vállalja, hogy megszül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor továbbra sem kell SZJA-t fizetnie,

ahogy jelenleg 25 éves korig egy fiatalnak sem kell.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezetője a szélerőművek engedélyezését, a napenergia felhasználására vonatkozó adó eltörlését, országos épületszigetelési program és klímabérlet bevezetését ajánlotta mintegy tanácsként a miniszterelnöknek. A szélerőműveket illetően Palkovics Lászlóhoz irányította az ellenzéki képviselőt Orbán, a napenergia adózásáról pedig azt mondta, a rezsicsökkentés fenntartásához szükség van még rá. A többi ajánlatot ignorálta.

Mégis mit képzel Miniszterelnök Úr? – ez volt a DK-s Varju László azonnali kérdésének címe. A provokatív felütés ellenére felszólalása is csupa tanácsból állt a kormány számára. Szerinte be kellene fagyasztani a rendszerhasználati díjakat a január 1-i szinten,meg kellene duplázni a lakosságnak kedvezményesen adható gáz és áram mennyiségét,be kellene vezetni a rezsimoratóriumot, hogy ne lehessen kikapcsolni a tartozóknál a szolgáltatást,csökkenteni kell a gáz- és az áramár ÁFÁ-ját öt százalékra – ezekről beszélt a DK mai árnyékkormányinfóján is. Varju szerint ezt tenné egy tisztességes kormány.

Orbán elmondása szerint egész Európában a legmagasabb támogatást az energiaárakon keresztül a magyar kormány adja a családoknak. "Az összes tanácsát meghallgattam és csak az jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy amikor kormányon voltak, épp az ellenkezőjét csinálták." A DK-s interpelláció után ki is ment a teremből, több kérdésre ma már nem válaszol. (Hamarosan kezdődik a Nemzetek Ligája-csoportmeccs, mely keretében a magyar labdarúgó-válogatott az olasz csapatot. Meg lennénk lepődve, ha Orbán Viktor nem lenne majd a helyszínen.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk