Orbán Trumptól kért segítséget a norvég alap ügyében, de elhajtották

  • narancs.hu
  • 2019. július 3.

Belpol

A kormány mindent bevet, hogy ne jussanak pénzhez a civilek.

Orbán Viktor és Donald Trump május 13-i találkozóján a magyar miniszterelnök arra szerette volna rávenni az USA elnökét, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára, segítve a kormány civil szervezetek elleni törekvését - értesült a Direkt36.

Arról van szó, hogy Norvégia a norvég alap civileknek jutó fejezeteinél ragaszkodna a pénzek kormánytól független szétosztásához, ezért egyelőre nem írták alá a megállapodást Magyarországgal. A norvég alap ügyéről áprilisban részletesen beszámoltunk.

Nem írja alá a kormány a 70 milliárdos szerződést, mert beleszólást akar a civilek ügyeibe

Rajtunk kívül már minden ország megállapodott a következő Norvég Alapról. Miután márciusban Norvégia és Ciprus megegyezett az EGT/Norvég Alapok 2014-2021-es időszakáról, a program honlapja szerint a 15 kedvezményezett ország közül Magyarország maradt az egyetlen, amellyel a norvégok nem kötöttek együttműködési megállapodást.

Orbán a norvégokra való ráhatásért cserébe azt ígérte Trumpnak, hogy nem gördít akadályt egy amerikai-norvég-magyar rakétaüzlet elé. A Direkt 36 szerint az amerikai elnök visszautasította a kérést, azt válaszolta Orbánnak, hogy "én nagyon szeretem Norvégiát."

Olav Berstad norvég nagykövet a lap megkeresésére azt válaszolta: “tudomásunk van róla, hogy Magyarország felhozta az ügyet amerikai tisztviselőknek.” Norvégia elfogadhatatlannak nevezte a norvég alap és a rakétabeszerzés összekapcsolását.

Figyelmébe ajánljuk