Orbán ügyvédjének se kell tartania a vizsgálattól

  • narancs.hu
  • 2019. február 18.

Belpol

Az Orbán család jogi ügyeit intéző ügyvédi irodának sem kéri a magyar kormány az uniós támogatást.

Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a fénytelen lámpaberuházásokról elhíresült egykori cége, az Elios mellett Magyarország számos egyéb tételt sem fog elszámolni az Európai Bizottsággal. Így nem derülhet fény a csalássorozatokra és a cégtulajdonosoknak sem eshet bántódásuk. Csakhogy a cechet a magyar adófieztőknek kell állniuk. Nem kis pénzekről van szó.

A 24.hu információi szerint két állami óriásmegrendelés esetében is kivették az uniós támogatotti körből  a bizottság által a kezdettől vitatott tanácsadóprojekteket, így azok számláit most a magyar adófizetők állják.

Az egyik a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos megbízása, amely az  összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. Ez az egész az Európai Bizottság szerint felesleges volt, ráadásul durván túlárazott.

A másik a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása, amely elméletileg arra szolgált, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse, a brüsszeli revizorok mégis minden eddiginél több hibát találtak. A rengeteg szabálytalanság miatt minden tizedik euró visszafizetését javasolta az Európai Bizottság.

A tanácsadó konzorcium tagjai között volt a Lázár János egykori kancelláriaminiszter holdudvarába sorolt Ész-Ker Kft. és a Bajkai István Fidesz-alapító, jelenlegi országgyűlési képviselő nevével fémjelzett, Orbán Viktor jogi ügyeiben is eljáró SBGK Ügyvédi Iroda. A botrányos hibaarány nyomán a teljes keretet nem is használhatta fel a konzorcium, a Miniszterelnökséget átvevő Gulyás Gergely legalábbis azt közölte, hogy felmondták a szerződést.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?